VE Grebak: Saopštenje za javnost | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

VE Grebak: Saopštenje za javnost

Izvor: VE GREBAK | Datum:17.02.2020.

Na području mikrolokaliteta Bukvica srušena je Mjerna metereološka stanica u vlasništvu firme VE Grebak presjecanjem potpornih sajli i to u dva pokušaja 06.02. i 11.02.2020. Mjerna stanica je u potpunosti havarisana, što znači da je šteta 100%. Iznos direktne štete vezano za opremu i instaliranja Mjerne stanice je 85.000 eura. Pored velike materijalne štete, nemjerljiva je i nematerijalna šteta na kontinuiranom mjerenju u procesu daljeg istraživanja energije vjetra, a što će utvrditi eksperti putem vještačenja.

Mjernu stanicu čini rešetkasti stub visine od 84 m, opremljenu prema EU standardima sa savremenom mjernom opremom za istraživanje vjetra i klime prostora, uz posjedovanje svih potrebnih certifikata o instaliranju i umjeravanju mjerne opreme. Mjerna stanica je montirana decembra 2016, a zadnja kontrola za period jesen-zima svih elemenata konstrukcije i mjernih uređaja izvršena je septembra 2019. od strane stručnog tima iz inostranstva.

Po saznanju o rušenju Mjerne stanice na teren su pored osoblja investitora izlazili i predstavnici Opštine Nevesinje i MUP-a. Prema svim pokazateljima postojala je namjera da se sruši stub Mjerne stanice, a imajući u vidu da se radi o velikoj materijalnoj šteti predmet se prosljeđuje nadležnom tužilaštvu.

Investitor VE Grebak nema nikakvih saznanja o licima ili organizaciji ili o njihovim razlozima koji bi doveli do postupka diverzije, niti je sa naše strane dat bilo kakav povod. Ovdje možemo izuzeti nedavne iracionalne i neprimjerene napade u medijima prije svega na projekat vjetroelektrane vrijedan 130 miliona KM i lica koja ga vode, što u daljim postupcima nadležnih organa ne treba isključiti.

Jedno je sigurno da se ovim činom želi obeshrabriti investitor za dalje istraživanje i izgradnju projekta, odnosno zaustaviti sasvim izvjesna izgradnja vjetroelektrane Grebak kao kapitalnog projekta.

Ovakvi postupci destrukcije i pored ogromne podrške brojnih institucija, a posebno Opštine Nevesinje, djeluju na pogoršanje ionako slabe investicione klime sa nesagledivim posljedicama po direktna strana ulaganja o čemu, nažalost, neposredno svjedočimo.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: