Testira se i drugi agregat HE Dubrovnik: Uskoro potpuno u funkciji | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Testira se i drugi agregat HE Dubrovnik: Uskoro potpuno u funkciji

Izvor: Srpska info | Foto: Hidroelektrane na Trebišnjici | Datum:06.03.2020.

Hidroelektrana Dubrovnik, koja značajno utiče i na rad i poslovanje HE na Trebišnjici u Trebinju, trebalo bi u narednih nekoliko nedjelja da bude potpuno u funkciji.

Kako je objasnio generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović, jedan agregat te hidroelektrane, koji je direktno prikopčan na razvodno postrojenje HET, Hrvatska elektroprivreda je vratila u pogon i on sada radi u punom kapacitetu.

– U toku su i pregledi i ispitivanja na drugom agregatu i očekuje se da u narednih nekoliko nedjelja bude i drugi agregat na mreži. Time će HE Dubrovnik biti u potpunosti u funkciji – ističe Petrović.

Podsjećamo, HE Dubrovnik nije radila nešto više od godinu dana, nakon požara i havarije u postrojenju HE Plat, kada su živote izgubila trojica radnika. Ali, obnova postrojenja išla je vrlo sporo.

S obzirom na povezanost sa sistemom HET, u tom periodu ovo preduzeće, kao i cjelokupan sistem  ERS su pretpjeli višemilionske gubitke. Gubici HET su procijenjeni između 12 i 13 miliona KM, a HET je nepovoljnu situaciju u proteklih više od godinu dana djelimično premostio saradnjom sa HE Čapljiina.

To se odrazilo i na industrijsku proizvodnju u RS, koja je zabilježila pad od 12 odsto, a najvećim dijelom direktno zbog nerada HE Dubrovnik.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: