Đokić: SET prilika da se prepozna smjer kretanja Srpske i regiona u budućnosti | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Đokić: SET prilika da se prepozna smjer kretanja Srpske i regiona u budućnosti

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:06.03.2020.

Samit energetike u Trebinju je pokazao da je budućnost u obnovljim izvorima eneregije, a da su Republika Srpska i ERS spremni da budu kreatori energetske budućnosti na ovom prostoru, rekao je ministar energetike Petar Đokić, drugog dana rada SET u Trebinju.

- Dodir nauke i prakse su najbolji način na koji se mogu vrednovati ranije ideje i prepoznati ono što su novi trendovi i mogućnosti u energetici - istakao je Đokić.

On je dodao da je Samit energetike u Trebinju pružio i mogućnost da se vrlo jasno prepozna smjer kojim će se RS i cijeli region kretati u budućnosti.

- Ovaj skup je koristan i za realizaciju naše enegetske strategije do 2035. godine, jer je enegetitka budućnost i šansa, a RS neće tu šansu propustiti. Srpska se opredijelila da sa ERS, kao nosiocem razvoja energetskog sektora, ali i drugim zainteresovanim investitorima omogući izgradnju energetskih objekata i daleko brži ekonomski rast, kao i da pokažemo koliko smo spremni da participiramo u energetskom sektoru Evrope, koliko smo investiciono otvoreni, predstavimo prednosti i sposobonosti - istakao je Đokić.

On je naveo da je SET prilika da se  afirmišu i domaći stručnjaci i ohrabre da budu aktivniji u budućnosti.

 

Ilić: SET daje odgovore na pitanje budućnosti energetike

Samit energetike u Trebinju je upotpunosti opravdao očekivanja i privukao pažnju šire javnosti i veoma je značajan skup za budućnost energetike na zapadnom Balkanu.

Ovo je za Radio Trebinje rekao Radoslav Ilić, predsjednik organizacionog odbora SET 2020, koji se danas zavšava u Trebinju.

- Moramo da shvatimo da ulazimo u ozbiljan period trensformacije i promjena načina razmišljanja i funkcionisanja, prije svega kada je u pitanju korišćenje posebnih goriva. Ulazimo u dekadu gdje će ona sve manje koristiti, a potreba za električnom energijom dramatično rasti. U svemu tome je veoma bitna saradnja regiona - ocijenio je Ilić


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: