Ugljevik: Puštena u pogon rudarska mehanizacija vrijedna devet miliona KM | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Ugljevik: Puštena u pogon rudarska mehanizacija vrijedna devet miliona KM

Izvor: rtrs | Datum:12.03.2020.

Nova rudarska mehanizacija Rudnika i termelektrane Ugljevik, ukupne vrijednosti devet miliona KM, puštena je danas u pogon na rudniku Površinski kop "Bogutovo selo", u prisustvu generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luke Petrovića i rukovodstva preduzeća.

Riječ je o četiri kamiona "damper", te mašinama "turn-dozer" i "greder".

Petrović je istakao da je RiTE Ugljevik najveći proizvođač električne energije i ima najveći prihod unutar sistema Elektroprivrede Republike Srpske, sa planiranim prihodom od 145 miliona KM za 2020. godinu.

On je istakao da je Rudnik u dobrom stanju, da ima 40 kamiona "damper" koji su u upotrebi, te podsjetio da je do sada urađen i važan sistem za odsumporavanje dimnih gasova koji je finansiran japanskim kreditom, a koji će za nekoliko mjeseci biti pušten u punu funkciju.

- Sigurno doprinosimo stabilizaciji proizvodnje uglja koji je najvažniji resurs za Termoelektranu jer njeni prihodi od električne energije su preko 90 procenata, uz još neke druge prihode - dodao je Petrović.

On je najavio da RiTE Ugljevik ima ozbiljne investicione planove u narednim godinama, i to isključivo s ciljem povećanja proizvodnje i produženja radnog vijeka, te stabilizacije proizvodnje.

- Postoji problem čestih ispada u Termoelektrani Ugljevik koji donose i negativne efekte na cijeli sistem, ali sam siguran da će se dobrim upravljanjem, dobrim održavanjem remonta i upotrebom radne snage na pravilan način, produžiti radni vijek ove termoelektrane koji je planiran do 2039. godine - rekao je Petrović.

On je naglasio da će Elektroprivreda Republike Srpske podržati sve investicije, jer ima novca za investicije.

- Ove godine RiTE Ugljevik je poslovao pozitivno, a zbog kredita koji je zadužen od japanske banke i kursnih razlika postojao je problem. U komunikaciji sa Savjetom ministara i Ministarstvom finansija Republike Srpske gledaćemo da zajedno sa japanskom vladom eleminišemo taj problem i naći ćemo načina da to saniramo - rekao je Petrović.

Petrović je ocijenio da je napravljen dobar investicioni ciklus, te da se nastavlja sa novim objektima koji će biti u funkciji stabilizacije rada Termoelektrane Ugljevik kao najvećeg proizvođača električne energije u Srpskoj.

- Ova uprava ima punu podršku da nastavi sa investicijama kako bi imali i dalje pozitivne efekte iz ovog preduzeća - rekao je Petrović.

Vršilac dužnosti direktora RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović rekao je da će nova mehanizacije sigurno pomoći i olakšati posao u Radnoj jedinici Rudnik i rudarima pomoći da ostvare planirane ciljeve.

- Ovo je samo jedan dio planiranih investicija. U narednom periodu planirana je nabavka tri buldožera, srednjog i velikog bagera i sekundarne drobilice. Pored toga, postoje redovne investicije koje se rade na Termoelektrani, završena je izgradnja sistema za odsumporavanje i u toku je probni rad. Rezultati nam pokazuju dobru sliku gdje je emisija sumpornih čestica smanjena za 85 puta - rekao je Stojanović.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: