Zbog virusa korona trpe i privrednici Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Zbog virusa korona trpe i privrednici Srpske

Izvor: RTRS | Datum:13.03.2020.

Privredna komora Republike Srpske uputila je inicijativu predsjedniku Vlade Republike Srpske i predsjedavajućem Savjetu ministara da hitno stupe u kontakt sa nadležnim institucijama u Hrvatskoj i definišu način i uslove pod kojim bi prevoz robe iz Italije u Republiku Srpsku, i u suprotnom smjeru, bio što prije omogućen.

 
Takođe, predloženo je donošenje mjera kojima bi preduzećima iz Srpske, koja trpe štetu zbog širenja virusa korona, bila omogućena odgoda plaćanja obaveza prema državi, ali i kredita prema poslovnim bankama.

Izaći iz Italije, nije problem.

- Tamo nema mjera uopšte. Jutros su Slovenci izdali, ali samo za putnička vozila, za teretna ne - izjavio je vozač kamiona Goran Kovačević.

Prolazak kroz Hrvatsku bio je omogućen još jutros.

Međutim, kroz Hrvatsku trenutno nije moguće proći ukoliko je riječ o osobama koje su proteklih 14 dana boravile na teritoriji Italije.

- Ti vozači su izašli sa teritorije Italije bez problema, prešli preko Slovenije, ali imaju problem sa ulaskom u Hrvatsku, s obzirom da Hrvatska trenutno zabranjuje ulazak u zemlju ljudima koji su posljednjih 14 dana bili u Italiji - izjavio je portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Štete koje privrednici sabiraju, kaže Blagojević, rastu iz sata u sat. Privredna komora zato je uputila inicijativu predsjedniku Vlade Srpske i predsjedavajućem Savjetu ministara BiH da hitno stupe u kontakt sa nadležnim institucijama u Hrvatskoj.

Ovakve mjere, navode, nije uvela nijedna zemlja sem Hrvatske. Komora je zatražila i dodatne mjere za privrednike koji trpe direktnu štetu zbog virusa korona.

 - Neophodno je i donošenje mjera kojima bi preduzećima iz Srpske, koja trpe štete zbog širenja virusa korona, bila omogućena odgoda plaćanja obaveza prema državi, ali i kredita prema poslovnim bankama, kao i druge mjere koje bi pomogle preduzećima da prevaziđu novonastalu štetu - saopšteno je iz Privredne komore Republike Srpske.

Italija je drugi najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srpske. Obim spoljnotrgovinske razmjene prošle godine iznosio je milijardu i 300 miliona maraka. Iz Italije smo uvezli robu vrijednu 713 miliona maraka, a izvezli 568 miliona.

Štetu trpe i prevoznici koji se bave gradskim prevozom. Škole i fakulteti ne rade do kraja mjeseca, pa prevoznici traže da broj linija prepolove u tom periodu.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: