Počela distribucija paketa podrške nevesinjskim proizvođačima krompira | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Počela distribucija paketa podrške nevesinjskim proizvođačima krompira

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:07.04.2020.

Nevesinjskim proizvođačima krompira juče je počela podjela „start ap“ paketa koji sadrže sadni materijal, mineralno đubrivo i zaštitna sredstva. Podrška poljoprivrednicima obezbijeđena je kroz projekat unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), a dio sredstava izdvojila je i opština Nevesinje.

Projekat realizuje Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Finansiranje početnih ulaganja u proizvodnju na parcelama individualnih proizvođača predviđeno je u omjeru: IFAD 40%, opština 10%, proizvođač 50%.

Konsultant IFAD-a Bojan Grahovac pojašnjava da je riječ o biznis planu „Proizvodnja povrća na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru“.

–Paket je previđen za površinu od 0,5 hektara i dobiće ga 79 proizvođača krompira – kaže Grahovac, dodajući da je biznis planom predviđena i podška za zasnivanje plasteničke proizvodnje i proizvodnje crvenog luka.

Prema njegovim riječima ukupna vrijednost projekta je 221.000 KM.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić naglašava da je ovo još jedan u nizu projekata u kojima učestvuje i opština Nevesinje precizirajući da će za ovaj vid podrške poljoprivrednicima biti izdvojeno 22.000 KM budžetskih sredstava.

Poljoprivrednik Goran Papić ocjenjuje da će ovi paketi biti značajna podrška proizvođačima.

–Dobijamo novo sjeme, proširujemo proizvodnju, a uštedjećemo i sredstva– naglašava Papić.

Poštujući mjere Republičkog štaba za vanredne situacije i zaključke opštinskog Štaba, distribucija paketa biće vršena više dana kako bi se izbjegle gužve prilikom preuzimanja materijala.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: