U toku podjela 9.000 sjemenskih paketa za sjetvu povrća | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

U toku podjela 9.000 sjemenskih paketa za sjetvu povrća

Izvor: SRNA | Datum:15.04.2020.

Na području Republike Srpske biće podijeljeno ukupno 9.000 sjemenskih paketa za sjetvu povrća, koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske u okviru projekta unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima.


Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Miroslav Bojić, koji je jutros prisustvovao početku podjele 300 paketa za sjetvu u Prnjavoru, precizirao je da paketi sadrže više od 10 vrsta povrća, tri vrste đubriva i leđnu prskalicu, te da je vrijednost jednog paketa oko 300 KM.

Prema njegovim riječima, rasada će korisnicima biti podijeljena u maju.

- U Republici Srpskoj ćemo ukupno podijeliti oko 730 tona sjemenskog materijala i mineralnog đubriva - precizirao je Bojić.

Početku podjele sjemenskih paketa u Prnjavoru prisustvovao je i načelnik opštine Darko Tomaš, koji je zahvalio resornom ministarstvu za obezbijeđenih 300 paketa pomoći Prnjavorčanima.

On kaže da je opština Prnjavor krajnje korisnike, a uglavnom je riječ o višečlanim porodicama, socijalnim kategorijama stanovništva i domaćinstvima sa niskim primanjima, odredila posredstvom savjeta mjesnih zajednica i drugih institucija, kao što su Centar za socijalni rad i Boračka organizacija.

- Mislimo da je ciljna grupa upravo ona koju je odredilo ministarstvo i da će oni sa ovim paketima za svoju porodicu uspjeti proizvesti dovoljne količine povrća - rekao je Tomaš.

On je podjetio da opština Prnjavor u posljednjih 15 godina redovno obezbjeđuje podsticaje poljoprivrednim proizvođačima. Krajem decembra prošle godine isplaćeno je više od 350.000 KM podsticaja, a ove godine planirana je isplata 450.000 KM.

Među prvima, paket sa sjemenskim materijalom preuzela je Zorica Karanović iz Šibovske koja kaže da sije 1,5 dunuma povrća.

- U kući nas je petoro i ova pomoć nam mnogo znači. Jedan dio potrebnog povrća smo već posijali, a ostatak ćemo zasaditi zahvaljujući donaciji - rekla je ona.

Podjela sjemenskih paketa na području Republike Srpske počela je u subotu, 11. aprila, u Loparama, a okončanje akcije očekuje se u toku iduće sedmice.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: