I pored ograničenja, pojedini izvoznici u Srpskoj nisu prekidali proizvodnju | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

I pored ograničenja, pojedini izvoznici u Srpskoj nisu prekidali proizvodnju

Izvor: RTRS | Datum:03.05.2020.

Uprkos brojnim ograničenjima izazvanim virusom korona, pojedini izvoznici nisu prekidali proizvodnju. Svaki zastoj od nekoliko dana, tvrde privrednici, trajno bi se odrazio na poslovanje, ili bi potpuno zaustavio proizvodnju.
 

Problema u transportu do kupaca ili prilikom uvoza repromaterijala je bilo, ali su prevaziđeni, kažu u bilećkoj fabrici zaštitne opreme "Bilkon". Nivo proizvodnje je isti, a više od devedeset odsto izvoze u Njemačku.

- Prekid proizvodnje čak i od nedjelju dana, vjerujem da bi prouzrokovao trajniji prekid izvoza, jer kupci ne mogu da čekaju, a drugi razlog je da je naša firma, sa kojom sarađujemo i izvozimo za Njemačku, obezbijedila dovoljan broj naloga i materijal za rad - ističe direktor ove fabrike Gojko Vuković.

I ovogodišnja realizacija trebalo da bude veća od 1,2 miliona maraka. Dio radnika, iz opravdanih razloga, izostaje s posla. Uz dodatne mjere zaštite i da bi ispoštovali rokove isporuke, dio zaposlenih radi na više pozicija.

U Mljekari "Pađeni", jednoj od najvećih prerađivača mlijeka, morali su uraditi preorijentaciju proizvodnog programa. Zbog specifične proizvodnje, koja ne trpi greške, formirali su zaseban krizni štab.

- Bilo je potrebno da se prerađuju proizvodi koji mogu da stoje, to su razne vrste sireva, koji mogu da stoje na zalihama. Nismo mogli proizvoditi rinfuzne sireve i neka velika pakovanja, na primjer za pekare - kaže tehnolog u ovoj mljekari Marija Rogač.

Nenad Vukoje, vlasnik Mljekare “Pađeni” ističe da je izvoz smanjen za pola, i da su svi kupci kupili manje količine proizvoda jer ne rade hoteli i ugostitelji.

I pored djelimične promjene plana, rekao je Vukoje, redovan je otkup mlijeka od kooperanata. Oni ne bi trebalo da osjećaju posljedice, osim ako ograničenja u poslovanju domaćih i evropskih kupaca potraju duži period. Ovogodišnji plan prerade mlijeka je dvadeset miliona litara.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: