Pašalić: Raste potražnja za ljekovitm biljem | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Pašalić: Raste potražnja za ljekovitm biljem

Izvor: SRNA | Datum:03.06.2020.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić istakao je da je proizvodnja i prerada ljekovitog bilja oblast koju Vlada želi da promoviše i unaprijedi u narednom periodu, jer potražnja za ovim kulturama raste i na domaćem i na inostranom tržištu.
 


- Svjesni smo da se proizvodnja ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja može organizovati u Republici Srpskoj i to ne samo proizvodnja i uzgoj nego i sakupljanje samoniklog bilja širom Srpske - rekao je Pašalić novinarima u banjalučkom naselju Česma, prilikom posjete proizvođaču ljekovitog bilja Nedeljku Kusturiću.

Pašalić podsjeća da je resorno ministarstvo ove godine definisalo nove mjere, prije svega kada je riječ o organskoj proizvodnji ljekovitog bilja.

- Naši proivođači mogu da računaju na 600 KM podsticaja po hektaru za svaku od kultura koje gaje na način koji podrazumijeva organsku proizvodnju - naglašava Pašalić.

On je dodao da proizvođači ljekovitog bilja mogu da ostvare i sve one podsticaje ili subvencije koju imaju svi drugi proizvođači, kao što je podrška za nabavku mehanizacije, za regresirani dizel, za osiguranje usjeva i slično.

- Cilj današnje posjete jeste da promovišemo jednog uglednog proizvođača, da vidimo šta Vlada Srpske može da uradi kako bi njihova proizvodnja bila što profitabilnija i kako bi za sebe vezali što veći broj kooperanata, koji se bave sakupljanjem samoniklog bilja - napominje Pašalić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se dobro organizuje proizvodnja i obezbijedi kvalitet, proizvodi se lako mogu plasirati kako na domaće tako i na inostrano tržište u vidu čajeva i ekstrakata ulja.

Vlasnik preduzeća "Prirodno bilje" Nedeljko Kusturić ističe da se bavi plantažnom proizvodnjom, otkupom samoniklog bilja, a djelimično destilacijom eteričnih ulja, te preradom i finalnim pakovanjem.

Kusturić je naveo da se samo 23 odsto potreba farmaceutske industrije BiH zadovoljava od domaće proizvodnje, a da se sve ostalo uvozi, što je sasvim dovoljan razlog da se krene u ovaj posao.

- Mogućnosti izvoza su ogromne, potrebno je samo imati kvalitetan proizvod. Mi izvozimo deset odsto proizvodnje, prvenstveno kamilicu. Izvozili su u SAD, Mađarsku, Njemačku, Englesku, Italiju, Srbiju, Hrvatsku i druge zemlje - rekao je Kusturić.

On je dodao da je "Prirodno bilje" porodična firma sa šest stalno zaposlenih radnika.

- Na plantažama proizvodimo desetak kultura i svake godine nastojimo da uvodimo nove. Proizvodimo kamilicu na 20 do 30 hektara, mentu, matičnjak, bosiljak, artičoku i druge - kaže Kusturić.

Kusturić je napomenuo da ima i oko 300 kooperanata, koji sakupljaju ljekovito bilje na teritoriji čitave BiH, te da godišnje proizvede oko 150 tona sušenog bilja.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: