Srbin ponovo kupuje Kraš: Šaranović ima više od 30 odsto udjela u najvećem hrvatskom konditoru | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Srbin ponovo kupuje Kraš: Šaranović ima više od 30 odsto udjela u najvećem hrvatskom konditoru

Izvor: Srpska info | Foto: DarioZg/RAS Srbija | Datum:07.07.2020.

"U skladu s članom 482. Zakona o tržištu kapitala obavještavamo javnost da smo primili obavještenje o prelasku praga od 30 odsto glasačkih prava u Krašu od akcionara Kappa Star Limited", saopštili su hrvatske kompanije Kraš preko Zagrebačke berze.

Riječ je o akviziciji od strane kompanije u vlasništvu drugog po veličini akcionara Kraša, odnosno u vlasništvu srpskog biznismena Nebojše Šaranovića, kojom je krajem juna kupljeno 12 akcija, ili 0,0008 odsto ove hrvatske kompanije, prenosi Poslovni dnevnik.

Kako poznavaoci tumače, iako standardna, u osnovi tehnička procedura komuniciranja kad je posrijedi zakonsko obavještenje o prelasku navedenog praga, što znači da je i bez uticaja na glasačka prava, ova transakcija tek je jedna u nizu istih zbog čega je već duže otvoreno pitanje zašto Kraš kupuje akcionar kojem se to ni na kakav način ne reflektuje.

Za račun Šaranovićeve firme, naime, kontinuirano se kupuju akcije najvećeg hrvatskog konditora (u većinskom vlasništvu kompanije Mesna industrija Braća Pivac), iako se time njegova akcionarska pozicija ne mijenja, što znači da i dalje ima veliku količinu kapitala u kompaniji u kojoj nema nikakvog uticaja nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja mimo znanja kompanije u jesen prošle godine, piše Poslovni.

Hrvatski mediji prethodnih mjeseci ozbiljno su se pozabavili i pitanjem ko je novi suvlasnik Kraša, pa je tako Poslovni dnevnik naveo da je Nebojša Šaranović “jedan od najpoznatijih poslovnih ljudi u Srbiji koji se rijetko može vidjeti u javnosti, o njemu postoji samo par fotografija, a novinare izbjegava čak i kod preuzimanja velikih kompanija koje su u fokusu javnosti”.

Jutarnji list je izvijestio kako je Šaranović bio i jedan od najbližih saradnika Miroslava Miškovića s kojim je osnovao najveće srpsko društvo Delta Holding. Šaranović je u Delti radio kao komercijalni direktor te je bio zadužen za prodaju igračaka, navodi ovaj hrvatski list.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: