Marković: Privreda u BiH počeće oporavak 2022. godine | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Marković: Privreda u BiH počeće oporavak 2022. godine

Izvor: RTRS | Datum:07.08.2020.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /Fipa/ Milica Marković u intervjuu za Srnu rekla je da je evidentno da će privreda i ekonomija BiH početi da se oporavlja od posljedica epidemije virusa korona 2022. godine.
 

- Strane investicije u BiH u prvom kvartalu ove godine manje su za 250 miliona maraka. BiH je mogla učiniti više kada je riječ o stranim ulaganjima - istakla je Markovićeva.

Ona je rekla da je na čelo Fipa imenovana prije mjesec i po dana i istakla da izvještaj o radu ove institucije za prošlu i program rada za ovu godinu nije prihvaćen u Savjetu ministara, koji nije bio zadovoljan učinkom Agencije jer se iz izvještaja ne vidi šta je od projekata realizovano, a šta nije.

Markovićeva je istakla da je zatekla takvu situaciju, ali da je po imenovanju na čelnu poziciju u Fipi održala niz sastanaka sa menadžmentom da bi vidjeli šta se može uraditi do kraja godine, međutim sve aktivnosti limitirane su epidemiološkom situacijom u BiH.

- Svi kontakti sa potencijalnim investitorima svedeni su na elektronsku ili onlajn komunikaciju. Epidemija virusa korona pogodila je sve ekonomije svijeta, EU i zemlje okruženja, pa BiH nije izuzetak - navela je Markovićeva.

POMOĆ EU

Prema njenim riječima, privredni oporavak BiH, pod uslovom da se epidemija korone završi, u velikoj mjeri će zavisiti od pomoći EU i drugih relevantnih međunarodnih institucija.

- Pomoć koju je Savjet EU već odredio za BiH u okviru ukupnog iznosa za pomoć zemljama zapadnog Balkana iznosi 250 miliona evra, što će pomoći da se ekonomija BiH koliko-toliko oporavi - smatra Markovićeva.

Što se tiče stranih investicija, one su prema preliminarnom izvještaju Centralne banke BiH za prvi kvartal ove godine smanjene za 3,5 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, što je oko 250 miliona maraka, rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da će se tek početkom iduće godine vidjeti kakva je realna situacija i gdje se BiH zaista nalazi u ekonomskom, privrednom i investicionom smislu.

OPORAVAK 2022. GODINE

Evidentno je, dodala je ona, da će privreda i ekonomija BiH početi da se oporavlja 2022. godine.

- Iako je Savjet ministara sačinio plan ekonomskih mjera zbog trenutne epidemiološke situacije, epidemiološka situacija se svaki dan pogoršava i teško je očekivati da se posljedice anuliraju - rekla je Markovićeva.

Fipa, dodala je ona, raspolaže sa 280 aktuelnih projekata, a za strane investitore najatraktivniji su poljoprivredno-prehrambeni sektor zbog činjenice da BiH još nosi epitet zemlje zdravih prirodnih resursa, zdrave vode, zemljišta i agrarnog potencijala.

- Zbog toga je prijemčiva za strane investitore - rekla je Markovićeva i dodala da je iz tih razloga i turizam sektor na koji ova zemlja može da računa.

Markovićeva je navela da strani investitori računaju i na radnu snagu BiH i mladi kadar koji završava informaciono-tehnološke fakultete, te da se stranci opredjeljuju za angažman takvog kadra.

POTENCIJALI BiH

Markovićeva je istakla da je drvna industrija primamljiva stranim investitorima i da zdravstveni sektor BiH ima potencijal da ponudi zdravstveno-rehabilitacione, spa i velnes centre.

Od toga, kaže ona, BiH može ostvariti dobit kroz poreze i doprinose, a domaća radna snaga posao s obzirom na činjenicu da stranci u 90 posto slučajeva angažuju domaću radnu snagu.

Markovićeva je navela da je BiH mogla više učiniti da strani kapital bude uložen u ovu zemlju "bez obzira na sve manjkavosti koje ima" i istakla da je za strane investitore bitno da li će dozvole dobiti brzo ili na njih mora čekati.

- Na tom planu BiH mora više raditi da se procedure pojednostave - navela je Markovićeva.

Markovićeva je rekla da je evropski put BiH bitan jer investitori su uglavnom iz zemalja EU i prirodno je da sagledavaju stepen približavanja BiH pravilima EU.

- Mi smo još daleko od evropskih integracija i nismo ispunili zahtjeve iz Upitnika za dobijanje kandidatskog statusa. Imamo mnogo prepreka koje stoje BiH na putu ka EU i svakako to može odbiti investitore da ulažu u ovu zemlju - konstatovala je Markovićeva.

U BiH investitore privlače "zdravi prirodni resursi i radna snaga za koju kažu da je i dalje jeftinija u odnosu na druge destinacije i zemlje, pa s te strane Fipa još može da zadrži njihovu pažnju", rekla je Markovićeva.

- Anketa koja je rađena sa investitorima pokazala je da je 50 odsto anketiranih reklo da će nastaviti investicije u BiH nakon stabilizacije epidemiološke situacije - rekla je je Markovićeva i dodala da oko 40 odsto stranih investitora najavilo da će sačekati kako će se razvijati epidemiološka situacija.

NAJVEĆI INVESTITORI

Markovićeva je istakla da su, prije svih, Srbija i Rusija zemlje na koje BiH može računati kada je riječ o investicijama.

- Austrija i Turska su značajno investirale u BiH. Što se tiče Republike Srpske, Srbija, a potom Rusija su najviše investirale. Postoji cijeli spisak zemalja, među kojima je Kina jedan od značajnih investitora BiH. Ima prostora da se i dalje radi sa tim zemljama. Što se tiče Republike Srpske, mi nemamo nikakvu dilemu da će Srbija i dalje nastaviti da investira u Srpsku - istakla je Marković.

Ona je dodala da i velike ekonomije imaju problema i da BiH u ovom trenutku ne može previše očekivati, ali da će Fipa iskoristiti ovo vrijeme da pripremi podatke o projektima kako bi ih mogli kandidovati.

Markovićeva je istakla da su zbog epidemije otkazani brojni skupovi i sajmovi, što je dodatno otežalo i rad Fipe.

Ona tvrdi da kao novoimenovani direktor ima podršku predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i kompletnog Savjeta ministara, ali da Fipa mora ostvariti dobru konekciju i sa entitetskim vladama i njihovim institucijama.

- Osim ovih 280 projekata na kojima radi Fipa, postoje drugi projekti u koje smo uključeni. Riječ je o prioritetnim projektima Republike Srpske kojih je 66 i projekti FBiH kojih je oko 110, gdje agencija takođe radi jedan dio posla pomažući da se realizuju - istakla je Markovićeva.

Ona je najavila da je moguće da se u septembru organizuje onlajn sastanak sa predstavnicima ambasada u BiH jer ima puno projekata koje su njihove zemlje realizovale u BiH.

- Bilo bi dobro da se te aktivnosti nastave - rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da je nedavno imala sastanak sa predsjednikom Privredne komore FBiH, a u narednom periodu ima u planu da se sastane sa predsjednicima Privredne komore Srpske i Brčko distrikta, kao i da održi sastanke sa nadležnim ministarstvima u Srpskoj i FBiH, ne isključujući mogućnost i sa entitetskim premijerima.

U planu je i sastanak sa ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatanom Klokićem.

- Njegove sugestije, podrška i komunikacija sa sličnim poslovnim saradnicima biće značajna i za nas. To ministarstvo je nadležno i za predstavništva Republike Srpske koja takođe imaju misiju na ekonomskom planu za dotok stranih investicija u Srpsku - istakla je Markovićeva i dodala da će isti tretman imati i FBiH i njena nadležna ministarstva i institucije.

Ona je rekla da će period do kraja godine iskoristiti za što bolje kontakte i prikupljanje projekata kako bi se početkom naredne godine, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, oni mogli realizovati.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: