Uvođenjem prelevmana na uvoz mlijeka zaštititi domaće proizvođače | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Uvođenjem prelevmana na uvoz mlijeka zaštititi domaće proizvođače

Izvor: SRNA | Foto: RTRS | Datum:16.09.2020.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac istakao je da je neophodno zaštititi domaće proizvođače mlijeka uvođenjem prelevmana na uvoz mlijeka, te na taj način doprinijeti i da se prevaziđu negativne posljedice epidemije virusa korona u ovoj oblasti.

Usorac je upozorio da je perspektiva razvoja ove oblasti loša, jer 20 miliona litara mlijeka stoji na lageru u mljekarama.

- U mljekarama tvrde da će to uspjeti prevazići, ali bojim se da će se te zalihe povećavati, jer je uvoz mlijeka iz Evrope u BiH slobodan, dolazi ovamo po nižim cijenama i obara cijenu mlijeka domaćih proizvođača - rekao je Srni Usorac.

On je pojasnio da proizvođači mlijeka u Evropi imaju velike premije, što im omogućava da u BiH izvoze mlijeko po veoma niskim cijenama.

Usorac je naveo da je trenutno proizvodna cijena mlijeka u Republici Srpskoj na minimumu, te da farmeri neće moći podnijeti dalje smanjenje.

- Zbog toga bi trebalo uvesti prelevmane i carine na mlijeko, kako bi to dalo efekte. Nama nije problem izvoz, nego to što mlijeko uvozimo bez ikakvih dažbina - rekao je Usorac.

On je naveo da mljekari u Republici Srpskoj godišnje proizvedu između 110 i 115 miliona litara mlijeka, dok članovi Udruženja proizvedu oko 40 miliona litara.

- Građani treba da se okrenu domaćoj proizvodnji, jer se ne može porediti kvalitet našeg i mlijeka koje uvozimo iz inostranstva - rekao je Usorac.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: