Petrović najavio povoljnije cijene za energetski zaštićenog kupca | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Petrović najavio povoljnije cijene za energetski zaštićenog kupca

Izvor: Herceg TV | Datum:10.10.2020.

U Elektroprivredi  Republike Srpske intenzivno se radi na pronalaženju najboljeg  modela za definisanje statusa energetski zaštićenog  kupca koji bi najosjetljivijim kategorijama stanovništva  omogućio dodatne popuste, odnosno subvencionisanje  dijela potrošnje utrošene električne energije , potvrđeno je  u ovom preduzeću.

„Novi Zakon o električnoj energiji  definisao je  pojam energetski zaštićenog kupca i mi već dva  mjeseca  sa konsultantima  radimo na  pronalaženju  što optimalnijeg  modela zaštite onih potrošača  koji su u stanju socijalne potrebe,  zdravstveno ugroženih,  višečlanih porodica, malih potrošača“, rekao je Luka Petović generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Petrović je dodao da je u toku opsežna analiza kojom će biti  jasno definisani  kriterijumi sticanja statusa energetski zaštićenog kupca  kao i pogodnosti koje će potrošači koji budu u ovoj kategoriji ostvarivati.

„Elektroprivreda će za oko mjesec dana usaglašeni  prijedlog  dostaviti Ministarstvu energetike i rudarstva  Republike Srpske,  i nadamo se da će predloženi  model biti usvojen do aprila sljedeće godine  kada želimo da ga implementiramo. Na ovakav korak odlučili smo prije svega zbog onih građana koji nisu u mogućnosti da redovno izmiruju svoje obaveze bez obzira na nisku trenutnu cijenu električne energije“, kaže Petrović.

U Republici Srpskoj u kategoriji domaćinstava ima  oko 500.000 potrošača. Veliki broj njih može očekivati popuste na utrošene kilovate. Ipak, subvencije neće imati sve kategije stanovništva pojašnjavaju u Elektroprivredi. Oni koji troše velike količine struje imaće i više cijene. Sličan model primjenjuje se u Srbiji gdje kupci sa malom potrošnjom imaju značajne popuste na potrošene kilovate, dok kupci sa potrošnjom preko 1.600 kivovat časova plaćaju znatno skuplju struju.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: