Bošnjak: Uz zdravlje građana najvažnije da se odvijaju privredne aktivnosti | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Bošnjak: Uz zdravlje građana najvažnije da se odvijaju privredne aktivnosti

Izvor: Hercegovina Pres | Foto: Hercegovina Pres | Datum:12.11.2020.

Uz zdravlje građana,  u pandemiji virusa korona najvažnije je da se odvijaju privredne aktivnosti i da se stvara nova vrijednost, kaže načelnik trebinjskog Odjeljenja za privredu Ranko Bošnjak.


 Bošnjak navodi da samo rad privrede može da ublaži ekonomske posljedice koje su već vidljive, navodeći da je u Trebinju u proteklom periodu najviše osjetio ugostiteljsko-smještajni sektor, jer nije radio dva mjeseca.
 
On navodi da se, ipak, što se tiče konkretno našeg grada, situacija značajno popravila tokom ljetnih mjeseci, kada je u Trebinju bio veliki broj turista, zbog čega je i privrednicima iz ovog sektora koliko-toliko lakše da prebrode krizu.
 
„Tu je i država dobro reagovala uplatom što neto, što bruto primanja radnicima u tom sektoru, ali i Grad se pokazao da je odgovorna lokalna samouprava koja je u skladu sa svojim mogućnostim izašla u susret privredi“, pojasnio je Bošnjak.
 
Prema njegovim riječima, grad je poslovnim subjektima kojima je bio zabranjen rad dao mogućnost da se do kraja godine prijave za dodjelu subvencija za komunalne takse, komunalne naknade i zukupnine zupcima poslovnih prostora u vlasništvu Grada.
 
„Za ove namjene je izdvojeno oko 160.000 KM“, naveo je Bošnjak.
 
S druge strane Vlada Republike Srpske je za mart, april i maj pomogla 1.517 radnika iz više od 810 pravnih subjekata sa područja Trebinja sa ukupno 1.234.510 KM.
  
“U martu je za 299 firmi iz Trebinja odobreno 285.481 KM, dok je u aprilu pomoć dobilo 350 privrednika iz Trebinja u iznosu od 774.574 KM. U maju su se na spisku za pomoć našla 163 pravna lica iz Trebinja kojima su isplaćene 174.453 KM”, istakao je Bošnjak.
 
Govoreći o drugim sektorima privrede, Bošnjak je rekao da će objektivni efekti biti dostupni početkom naredne godine, ali da je primjetno da je u Trebinju u vremenu krize otvoren značajan broj novih radnih mjesta, prvenstveno u realnom sektoru.
 
“I danas imate firmi kojima trebaju radnici. Fali određenih zanatskih zanimanja. Toga nema, a potrebno je tržištu”, navodi Bošnjak.
 
Kao jedan od odličnih programa Gradske uprave navodi projekte samozapošljavanja, kroz koje je do sada zaposleno više od 135 ljudi.
 
“To su sve uglavnom mlađi ljudi koji su na njedan način imali hrabrost da se upuste u sopstveni biznis. I na tome im treba čestitati. Međutim, oni se moraju dodatno podržati i to je cilj za naredni period – jer samo tako kroz nekoliko godina mogu da naprave uspješan biznis koji zarađuje”, kaže Bošnjak.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: