ERS radnicima nudi novi kolektivni ugovor: Bez zakidanja prava, naknade iznad propisanih u Srpskoj | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

ERS radnicima nudi novi kolektivni ugovor: Bez zakidanja prava, naknade iznad propisanih u Srpskoj

Izvor: Radio Trebinje | Datum:24.01.2021.

Prijedlogom novog kolektivnog ugovora, Elektroprivreda Republike Srpske radnicima sistema obezbijediće jednaka prava kakva su imali po ranijem, pri čemu su koeficijenti i naknade zaposlenima u sistemu značajno veće u odnosu na one definisane opštim aktima o radničkim pravima u Republici Srpskoj.

Ovo kaže izvršni direktor za pravne i opšte poslove Elektroprivrede Republike Srpske Borislav Grubač, koji je već za ponedjeljak najavio da će prijedlog novog kolektivnog ugovora biti dostavljen sindikalnim predstavnicima na razmatranje.

Grubač se nada da će po ovom pitanju, u obostranom interesu, što skorije biti postugnut dogovor.

U protekle tri godine, podsjetio je on, na snazi je bio posebni kolektivni ugovor u ERS-u, po čijem je isteku važenja poslodavac pokrenuo intenzivne pregovore sa predstavnicima sindikata sa ciljem zaključenja novog.

Razmijenjeno je više prijedloga sa obje strane, pri čemu je uprava sindikatu ponudila jednak obim prava za radnike kao u prethodne tri godine - izuzev stavke da 1,25% od bruto plata, ili oko 3 miliona na godišnjem nivou, izdvaja na račun sindikalnih organizacija - jer to nije smatrala svojom obavezom.

„Sindikalne organizacije u svim sistemima finansiraju se isključivo od sindikalnih članarina, koje prema odlukama sindikalnih odbora iznose 1% neto plate člana sindikata. Tako da je ERS u prethodnom periodu dodatno finansirao sindikat sa pomenuta 3 miliona na godišnjem nivou“, napomenuo je Grubač.

Kako pregovori nisu urodili plodom, Elektroprivreda Republike Srpske je u skladu sa zakonskim propisima usvojila pravilnik o radu, kojim prava radnika, napominje Grubač, ni na koji način nisu zakinuta u odnosu u protekle tri godine, a koeficijenti i naknade zaposlenima ostali su definisani u značajno većim iznosima nego što je to propisano opštim aktima o pravima radnika u Srpskoj.

„Tako se, na primjer, prekovremeni rad u ERS-u nagrađuje sa uvećenjem plate 30%, dok je u opštim aktima predviđeno 25%. Uveđanje plate po osnovu rada noću u ERS-u 50%, a u opštim aktima 30%, po osnovu rada praznikom u našem holdingu je 50%, dok je opštim aktima predviđeno 40%. Interventni rad je uveden kao naknada koja se isplaćuje našim radnicima u iznosu 50% od osnovne plate, dok u opštim aktima uopšte ne postoji. Kao što ne postoji ni naknada za kućno dežurstvo, koja se našim radnicima isplaćuje u iznosu 20% plate, ili naknada za izuzetna doprinos od 7% na efektivan broj sati“, istakao je Grubač.       

U odnosu na prava definisana opštim aktima u Srpskoj - radnici ERS-a, dodaje Grubač, imaju još niz privilegija – poput jubilarne nagrade u visini jedne prosječne plate koja se u opštim aktima pominje samo kao mogućnost, otpremnine prilikom odlaska u penziju u visini do šest prosječnih plata iako zakon predviđa samo tri, naknade u visini prosječne plate za rođenje djeteta ili mogućnosti da budu nagrađeni sa 70% prosječne plate povodom dana poslodavca...


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: