HE 'DABAR': ZA EKSPROPRIJACIJU ISPLAĆENO 15 MILIONA KM, PROŠLE SEDMICE 1,5 MILIONA | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

HE 'DABAR': ZA EKSPROPRIJACIJU ISPLAĆENO 15 MILIONA KM, PROŠLE SEDMICE 1,5 MILIONA

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:03.02.2021.

Za potrebe izgradnje objekata HE Dabar, prema važećoj projektnoj dokumentaciji, nepohodno je izvršiti eksproprijaciju ukupno 1020 hektara zemljišta na području opština Bileća, Berkovići i Nevesinje.

Navedena površina obuhvata zemljište na kome je planirana izgradnja brane Pošćenje sa nasipima Grebak i Vrnjača, vodostana i cjevovoda pod pritiskom, mašinske zgrade i razvodnog postrojenja, akumulacije u Nevesinjskom polju i kanala kroz Dabarsko polje, što ne uključuje površine koje je ranije trebalo eksproprisati za izgradnju pristupnih puteva i gradilišnih dalekovoda, saopšteno je iz preduzeća HE "Dabar".

Navodi se da je prioritet prilikom sprovođenja ovog procesa bilo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u zoni objekata za čiju gradnju postoji zakonom utvrđena obaveza pribavljanja građevinske dozvole, a to su brana Pošćenje sa nasipima, vodostan sa cjevovodom, te mašinska zgrada sa razvodnim postrojenjem.

Predugovorom o eksproprijaciji između Vlade Republike Srpske i HE „Dabar“ d.o.o. regulisano je da eksproprijaciju provodi Prvobranilaštvo Republike Srpske, zajedno sa područnim jedinicama geodetske uprave, a da plaćanje eksproprisane imovine vrši HE „Dabar“.

Kada je riječ o zemljištu u zoni objekata koji su navedeni kao prioritetni izvršena je eksproprijacija u obimu od 100%.

Isplatu naknade za eksproprisano zemljište ili nekretninu HE „Dabar“ vrši na osnovu sporazuma potpisanog između vlasnika zemljišta i Prvobranilaštva, a po dobijanju rješenja o izvršenju od nadležnih institucija.

Po tom osnovu, za do sada eksproprisano zemljište, HE „Dabar“ je izdvojila preko 15 miliona konvertibilnih maraka. Zahvaljujući povoljnim hidrološkim uslovima na početku 2021. godine, HE „Dabar“, odnosno HE na Trebišnjici, na račune prethodnih vlasnika samo u toku prošle sedmice uplatili su 1,5 miliona KM.

U dosadašnjem periodu izvršena je eksproprijacija oko 24% ukupno predviđenih površina, mahom zemljišta. Za veći dio objekata koji se nalaze u zoni akumulacije čeka se rješenje sudskog procesa pokrenutog od strane vlasnika koji se ne slažu sa ranije utvrđenim iznosima.

Postupak eksproprijacije zemljišta u Dabarskom polju, a koji je neophodno izvršiti za potrebe izgradnje kanala, započeće čim se za to stvore uslovi i povuče voda iz Dabarskog polja, potvrđeno je u preduzeću HE „Dabar“.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: