Adidas planira da proda posrnuli brend Ribok | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Adidas planira da proda posrnuli brend Ribok

Izvor: RTRS | Datum:17.02.2021.

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas planira da proda ili izdvoji iz kompanije svoj manje uspješan brend Ribok, 15 godina nakon što je kupio tu američku robnu marku u želji da konkuriše moćnom rivalu Najkiju.

Kako je saopšteno iz Adidasa, kompanija je odlučila da započne formalni proces s ciljem dezinvestiranja Riboka u okviru petogodišnje strategije koju namjerava da predstavi 10. marta, kada će objaviti i poslovne rezultate za 2020, prenosi CNBC.

Tada će izvijestiti o obustavi rada Riboka od prvog kvartala 2021. U bankarskim izvorima procjenjuju da bi vrijednost Riboka mogla da iznosi oko milijardu evra.

- Ribok i Adidas će moći znatno bolje da ostvare svoj potencijal rasta kao nezavisne firme jedna od druge - ocijenio je u saopštenju glavni izvršni direktor Kasper Rorsted.

Adidas je kupio Ribok, sa sjedištem u Bostonu, 2006. godine za 3,8 milijardi dolara, ali su njegovi slabi poslovni rezultati doveli do stalnih zahtjeva investitora njemačke kompanije da se otarasi tog branda.

U međuvremenu, Adidas je uspio da svojim osnovnim brendom nagrize dominaciju Najkika u SAD, uz pomoć partnerstva sa slavnim ličnostima poput Kanje Vesta, Bijonse i Farela Vilijamsa.

Rorsted je 2016. godine, kada je preuzeo funkciju generalnog direktora, pokrenuo plan za revitalizaciju Riboka koji je pomogao da brend postane ponovo profitabilan, ali su njegove performanse i dalje zaostajale za osnovnom Adidasovom robnom markom, a nakon toga je stigao udar pandemije kovid-19.

Ribokova neto prodaja je pala za 7,0 posto u trećem kvartalu 2020. na 403 miliona evra, nakon pada od od čak 44 procenta u prethodnom tromesečju.

Adidas je 2019. godine otpisao gotovo polovinnu Ribokove knjigovodstvene vrijednosti u odnosu na godinu ranije, na 842 miliona evra.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: