Košarac upućuje zahtjev za uvođenje prelevmana i carinskih stopa | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Košarac upućuje zahtjev za uvođenje prelevmana i carinskih stopa

Izvor: RTRS | Datum:22.02.2021.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac uputiće Savjetu ministara zahtjev za razmatranje odluke o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije na period od dvije godine.
 

Košarac je istakao da je ova odluka uslijedila nakon što je Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara dostavljen zaključak Vlade Republike Srpske, kojim se od Savjeta ministara traži uvođenje pomenutih zaštitnih mjera na period od dvije godine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- U potpunosti podržavam uvođenje prelevmana i carinskih stopa na period od dvije godine. Ponovo apelujem na kolege iz Savjeta ministara da podržimo ovu odluku, za koju ću i lično glasati - istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo u skladu sa procedurama aktivno radi na pribavljanju potrebnih mišljenja nadležnih institucija kako bi se pomenuta odluka u što skorijem periodu našla na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara.

Košarac je naveo da se, paralelno s tim, nastavljaju započete konsultacije sa Evropskom komisijom o predloženim mjerama, što je obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

- Nije me obeshrabrila činjenica da uvođenje prelevmana i carinskih stopa na period od 200 dana ranije nisu podržali svi ministri u Savjetu ministara. Moj stav je da domaću proizvodnju moramo štititi konkretnim aktivnostima, a ne deklarativnim opredjeljenjem, zbog čega sam odlučio da predložim uvođenje zaštitnih mjera na period od dvije godine. Za takvu odluku ću glasati na Savjetu ministara - naglasio je Košarac.

On je istakao da je uvođenje zaštitnih mjera najbolji način da se izađe u susret zahtjevima domaćih poljoprivrednih proizvođača, te da im se omogući nastavak i razvoj poslovanja.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: