Za eksproprijaciju zemljišta HE 'Dabar' isplatila još 2,5 miliona KM | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Za eksproprijaciju zemljišta HE 'Dabar' isplatila još 2,5 miliona KM

Izvor: Herceg TV | Datum:26.02.2021.

Zahvaljujući izrazito povoljnoj hidrološkoj situaciji, sa početka 2021. godine, te proizvodnjom električne energije koja je u januaru i februaru skoro pa duplo viša od planirane za ovaj vremenski period, „Hidroelektrane na Trebišnjici“ u skladu sa planom poslovanja za ovu godinu, nastavljaju sa isplatom eksproprisanog zemljišta za HE Dabar.

Podsjećanja radi, samo za potrebe Izgradnje objekata HE Dabar, prema važećoj projektnoj dokumentaciji, nepohodno je izvršiti eksproprijaciju više od 1000 hektara zemljišta, na području opština Bileća, Berkovići i Nevesinje.
Nakon što je krajem mjeseca januara izvršena uplata od 1,5 miliona, u toku ove sedmice HE Dabar je na račune pređašnjih vlasnika zemljišta isplatila dodatnih 2,5 miliona konvertibilnih maraka, potvrdio je za Herceg TV Slaviša Stajić, direktor HE ''Dabar''. Ovom isplatom nastavljena je eksproprijacija zemljišta i objekata u zoni akumulacije.

Kako je eksproprijacija zemljišta u zoni brane Pošćenje i nasipa Grebak i Vrnjača već završena, te dobijene saglasnosti nadležnih institucija, pokrenut je postupak dobijanja Građevinske dozvole i za ove objekte.
Prioritet u narednom priodu je isplata naknada nadležnim institucijama, te nastavak procesa za dobijanje Građevinske dozvole za izgradnju Vodostana i cjevovoda pod pritiskom, mašinske zgrade sa razvodnim postrojenjem i kanala kroz Dabarsko polje.
Zahtjev za eksproprijaciju je već upućen nadležnom Ministarstvu te će se po povlačenju vode iz Dabarskog polja započeti sa postupkom eksproprijacije zemljišta za potrebe izgradnje kanala.
Eksproprijaciju provodi Prvobranilaštvo Republike Srpske, zajedno sa Područnim jedinicama geodetske uprave.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: