NESEL: Podrška razvoju solarne elektrane u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

NESEL: Podrška razvoju solarne elektrane u Trebinju

Izvor: https://ers.ba/ | Datum:24.05.2021.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Emanuela Nesel izjavila je nakon razgovora sa generalnim direktorom Elektroprivrede Republike Srpske Lukom Petrovićem da je ova finansijska institucija zainteresovana da podrži projekat izgradnje Solarne elektrane TREBINJE 1 na Zubcima.

„Razgovarali smo o nekoliko projekata Elektroprivrede Republike Srpske iz obnovljivih izvora energije, sa akcentom na solarni. Bili bismo jako srećni kad bismo pružili našu podršku i finansijska sredstva u razvoju ove investicije“, rekla je Nesel.

Nesel je dodala da je tema sastanka sa rukovodstvom MH ERS bila i investiranje u prenosni sistem.

„Veoma je važno omogućiti mreži da preuzme obnovljivu energiju. Što se tiče Elektroprivrede imamo blisku saradnju po pitanju distributivnih preduzeća. Ranije smo obezbjeđivali kredite a to ćemo raditi i u budućnosti, jer je veoma važno smanjiti gubitke u distributivnom sistemu i unaprijediti njegovu spremnost. Potrebni su mnogi projekti , a Elektroprivreda je jedan od ključnih investitora u državi i želimo da podržimo ove investicije na transparentan način“, rekla je direktor EBRD u BiH.

 

Ona je naglasila da je veoma važno da se nastavi dijalog sa javnim preduzećima, vladom i privatnim sektorom. Dodala je da je od ključne važnosti imati dobre zakone i zakonodavstvo o obnovljivim izvorima energije, kao i ambiciozne planove koji su jeftini i dobri za državu, životnu sredinu i ljude, jer će na taj način država u budućnosti biti konkurentnija.

Nesel, koja je učestvovala aktivno na drugom Samitu energetike Trebinje ispred Evropske banke za obnovu i razvoj ocijenila je Samit uspješnim, važnim za elektroprivrede regiona, vlade , privatni sektor kao i međunarodne institucije koje su se odazvale i uzele učešće na Samitu.

“Iznenađena sam visokim nivoom posjećenosti i brojem ljudi koji su bili prisutni i dubinom diskusija i ozbiljnošću priznavanja izazova dekarbonizacije, o potrebi prezumanja ambiciznih koraka Vlade i dva Entiteta u procesu tranzicije”, kazala je Nesel.

Ona je dodala da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) aktivan investitor u energetskom sektoru i da želi da podrži Vladu u ambiciji da sprovede dekarbonizaciju privrede.

“Posebno želimo da podržimo elektroprivrede u razvoju obnovljivih izvora energije, kao i privatne investitore koji su zainteresovani da dođu u BiH, ali treba da nađu transparentan i otvoren okvir u kojem mogu raditi, o čemu se razgovara sa vladama na svim nivoima, a diskusije nastavljamo u Sarajevu i Banjaluci sljedeći mjesec”, zaključila je Nesel.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: