KAMENICA: Dekarbonizacija je evropska perspektiva | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

KAMENICA: Dekarbonizacija je evropska perspektiva

Izvor: ERS | Datum:25.05.2021.

Samit energetike u Trebinju je putem prezentacija pomogao da se dođe do akcionog plana za dekarbonizaciju energetskog sektora, te da se objasni zašto je to evropska perspektiva, izjavio je Srni direktor USAID EPA projekta Mak Kamenica.


“Samit, učesnici i paneli su dobro vodili tu priču da se objasni zašto je dekarbonizacija bitna evropska perspektiva, da cijela EU ide ka dekarbonizaciji, da se moramo pripremiti dok ima vremena jer u određenom trenutku može biti prekasno i za naše kompanije i za ljude koji rade u tom sektoru”, izjavio je Kamenica Srni.

On je dodao da je USAID ove godine bio dio organizacionog odbora Samita energetike u Trebinju i da se uključio u njegovu pripremu, te da je učestvovao sa par prezentacija o temi nacionalnog klimatsko-energetskog plana za dekarbonizaciju.

“Prezentacije u vezi sa tržištem električne energije, te investicijama u elektroenergetski sektor, ukazale su da su to bitne oblasti koje nam trebaju pomoći da dođemo do cilja – povećanja izgradnje objekata iz obnovljivih izvora energije, a samim tim i do dekarbonizacije sektora”, istakao je Kamenica.

On je rekao da je prisustvo direktora “Elektroprivreda” iz regiona na Samitu važno da bi se čula iskustva iz različitih zemalja kada je riječ o dekarbonizaciji.

“Svi zajedno mogu doći do optimalnijih rješenja, cijeli region bi trebalo da planira zajedno taj proces”, smatra Kamenica.

On je ocijenio da je prisustvo izvršne vlasti i brojnih kolega iz sektora energetike i privrede, kao i regionalnih predstavnika na Samitu, doprinijelo toj diskusiji, a iskustva iz EU odnosno Hrvatske, pomogla su da se dođe do zaključaka.

Kamenica smatra da je ovogodišnji Samit energetike u Trebinju odlično organizovan, kao i da je načinjen veliki napredak od prošle godine.

Na drugom Samitu energetike “SET – Trebinje 2021”, koji je održan u Trebinju 20. i 21. maja, učesnici su imali priliku da čuju odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti od oko 50 vodećih lidera elektroindustrije iz zemalja regiona.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: