Petrović: Drina je riznica električne energije od koje bi koristi imao cijeli region | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Petrović: Drina je riznica električne energije od koje bi koristi imao cijeli region

Izvor: SRNA | Datum:06.06.2021.

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović istakao je da rijeka Drina raspolaže ogromnim potencijalom i da njome "protiču" kilovat časovi električne energije, a niko nema koristi.

Petrović je ocijenio da bi bio veliki grijeh napraviti hidroelektrane Buk Bijela, Foča i Paunci, a ne nastaviti dalje za gradnjom na srednjem i donjem toku rijeke Drine, jer je to riznica električne energije od koje bi koristi imao cijeli region.

On je rekao Srni da je Drina granična rijeka i da bi se zajedničkim angažovanjem zainteresovanih kompanija moglo iskoristiti sedam pregrada koje je moguće napraviti i to tri u srednjem slivu Drine i četiri u donjem.

"Ukupna njihova snaga bi bila 700 megavata, a ukupna godišnja proizvodnja 2.800 gigavat časova električne energije. Procijenjena vrijednost izgradnje ovih objekata bila bi 2,2 milijarde evra", pojasnio je Petrović.

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" je istakao da bi realizacija takvog projekta značila svima u regionu, jer rijeka teče i bukvalno sa sobom odnosi kilovat časove struje.

"Mi imamo pravo prirodno bogatstvo, a nismo ni svjesni koliko gubimo što ne koristimo taj potencijal. Značaj rijeke Drine je ogroman i to treba iskoristiti za dobrobit svih nas u regionu", zaključio je Petrović.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: