Srpska bilježi znatan rast spoljnotrgovinske razmjene | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Srpska bilježi znatan rast spoljnotrgovinske razmjene

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:07.07.2021.

Republika Srpska je za prvih pet mjeseci ove godine ostvarila izvoz robe na tržišta zemalja EU u vrijednosti od 632,58 miliona evra, što je za 30,3 odsto više nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
 

Vrijednost ostvarenog uvoza iz EU za prvih pet mjeseci ove godine bio je 618,8 miliona evra, što je za 21,4 odsto više u odnosu na isti period lani.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je da ovi statistički podaci govore o tome da se oporavak evropske ekonomije, a time uzročno-posljedični odnosi i ekonomija Republike Srpske od negativnh efekata pandemije virusa korona odvijaju rastućim tempom, uz normalizaciju i stabilizaciju tražnje.

On je istakao da ovi podaci govore o tome da je i realno moguće ponovno pozicioniranje Srpske u spoljnotrovinskom poslovanju sa EU na način da Republika Srpska ostvaruje suficit u poslovanju, kao što je to bilo nekoliko godina prije pojave pandemije.

- Srpska je prije pojave virusa korona više godina unazad posmatrano imala suficit u poslovanju sa EU, koji je rastao iz godine u godinu. U jednom kraćem periodu došlo je do kretanja u suprotnom smjeru usljed ekonomskih prilika kao što su to, na primjer, bile recesija u Italiji ili pad industrijske proizvodnje u Njemačkoj zbog smanjenja narudžbi - podsjetio je Markićević.

Naveo je da EU i dalje ostaje najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srpskoj učešćem od oko 67 odsto od ukupnog obima spoljnotrgovinske razmjene, gdje dominantno mjesto ima prerađivačka industrija.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: