Trebinje: Sastanak predstavnika RS i Crne Gore povodom izgradnje ''Buk Bijela'' | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Trebinje: Sastanak predstavnika RS i Crne Gore povodom izgradnje ''Buk Bijela''

Izvor: Herceg RTV | Datum:21.07.2021.

Povodom izgradnje hidroelektrane Buk-Bijela, a na inicijativu državnog sekretara iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore, prof. dr Danila Mrdaka, u sjedištu Elektroprivrede Republike Srpske u Trebinju održan je sastanak sa ministarkom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, Srebrenkom Golić i direktorom Elektroprivrede Republike Srpske, Lukom Petrovićem sa saradnicima. Učesnici sastanka izrazili su dobru volju i spremnost za saradnju i rješavanje svih otvorenih pitanja.

Na sastanku je dogovoreno formiranje ekspertskog tima od 7 članova čije će zaduženje biti da u narednih mjesec dana pregleda projektnu dokumentaciju, strukturu i planirani režim rada hidroelektrane “Buk Bijela”, te da usaglasi nadmorsku visinu tačke preliva, odnosno maksimalnu gornju kotu do koje buduće vještačko jezero može da raste. "Svako tehničko-tehnološko i inženjersko rješenje koje garantuje da buduće vještačko jezero neće imati negativnih uticija na rijeku Taru i da neće doći do potapanja ni jednog dijela rijeke Tare, za nas je u potpunosti prihvatljivo" izjavio je Mrdak. Ministarska Srebrenka Golić saopštila je da je raduje inicijativa crnogorske strane za rješavanjem otvorenih pitanja, jer jedino na dobrosusjedskim osnovama i razgovorom možemo doći do rješenja. “ U prethodnom periodu nije bilo političke volje za rješavanje projekata od zajedničkog interesa i ovaj sastanak je veliki napredak jer smo već usaglasili brojna pitanja i napravili plan budućih aktivnosti vezanih za pitanje Buk Bijele”, izjavila je Golićeva i dodala da će se delegacije iz Crne Gore i Republike Srpske sastati u Foči nakon sagledavanja kompetne dokumentacije obići zajedno teren.

Mješoviti Holding “Elektroprivreda Republike Srpske” ustupio je na uvid tehničku dokumentaciju crnogorskoj delegaciji, i izrazio zadovoljstvo što je uspostavljena saradnja na rješavanju pitanja Buk Bijele. “Raduje me činjenica što ćemo bilateralno riješavati sva zajednička pitanja i što je već prvi sastanak dao konkretne rezultate”, istakao je direktor MH ERS, Luka Petrović.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: