Izvukli 3,5 miliona iz ERS, a sada hoće još 13 miliona KM | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Izvukli 3,5 miliona iz ERS, a sada hoće još 13 miliona KM

Izvor: CAPITAL | Datum:24.08.2021.

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) u kojoj to preduzeće tereti za krivično djelo „nedozvoljeno korištenje autorskih prava“ i nanošenje štete beogradskoj firmi „SB Soft“ u visini od čak 13,4 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Optužnica protiv ERS je potvrđena od Suda BiH.

CAPITAL saznaje da je osnov za tužbu Ugovor o realizaciji poslovno informacionog sistema za potrebe elektrodistributivnih preduzeća u sklopu „Elektroprivrede RS“ koji je sklopljen prije čak 22 godine.

Nedugo nakon sklapanja ugovora javili su se problemi, utvrđeno je da „SB Soft“ nema Oracle licence i 2006. godine se ugovor između te firme i ERS raskida, nakon čega ERS traži vraćanje uplaćenih 3,5 miliona maraka. Prema saznanjima CAPITAL-a ta sredstva nikada nisu vraćena, ali su zato stigle tužbe beogradske firme.

Prvobitno je tražena odšteta od čak 53,8 miliona maraka radi neosnovanog i neovlaštenog korištenja autorskog prava i softvera. Spor je pred trebinjskim sudovima trajao oko tri godine i na kraju je tužba „SB Softa“ odbačena.

Uslijedila je žalba Vrhovnom sudu RS koji je 2009. godine odbio reviziju koju je tražila beogradska firma. Tu nije kraj sporovima, uslijedila je apelacija Ustavnom sudu BiH , koja je takođe odbijena, 2013. godine.

Istovremeno su vođeni i postupci pred Okružnim privrednim sudom u Trebinju radi ispunjenja ugovora i tu je visina spora bila 7,8 miliona KM. Tužba „SB Softa“ i na tom sudu je odbijena, što je 2015. godine potvrdio i Viši privredni sud Banjaluka.

„SB Soft“ nije odustajao već je zatražio reviziju Vrhovnog suda RS, ali bezuspješno. Nakon odbijanja na tom sudu uložena je apelacija Ustavnom sudu BiH koji je 2018. godine istu odbio.

Time je „SB Soft“ dva puta stigao do Ustavnog suda BiH i nije uspio u naumu da naplati odštetu.

Nakon više od 20. godina slijedi krivični postupak
Kako CAPITAL saznaje krivični postupak protiv ERS pokrenut je prošle godine u jeku pandemije virusa korona. Tužilaštvo BiH diže optužnicu 1. septembra 2020, a Sud BiH je potvrđuje nakon deset dana.

„Elektroprivredi“ se stavlja na teret krivično djelo „nedozvoljeno korištenje autorskih prava“ te da je firmi „SB Soft“ prouzrokovana šteta od 13,4 miliona KM.

ERS: „SB Soft“ izgubio na svim instancama, apsurdan novi spor
U „Elektroprivredi RS“ za CAPITAL potvrđuju da im je dostavljena optužnica Tužilaštva BiH, potvrđena od Suda BiH, u kojoj se Matičnom preduzeću na teret stavlja pomenuto krivično djelo te da je „navodno oštećenom „SB Soft” Beograd navodno prouzrokovana šteta u iznosu od čak 13.430.430 KM“.

Dodaju da je „SB Soft” od 2005. do 2015. godine tužila ERS po dva osnova, te da je doneseno čak osam sudskih presuda.

„Važno je napomenuti da su presude po obje tužbe prešle sve instance, od redovnih sudova, do Vrhovnog suda Republike Srpske i Ustavnog suda BiH, a u kojima su odbijeni i osporeni tužbeni zahtjevi „SB Soft” Beograd“, navode u ERS.

Ocjenjuju apsurdnim da se vodi postupak o autorskom pravu softverskog programa i čije je pitanje autorstva ističući da se o tome „ne može raspravljati niti donositi presuda u krivičnom predmetu“.

„Posebno je apsurdno što je po pitanju povrede autorskog prava „SB Soft” na predmetnom softveru već odlučeno pred svim redovnim sudovima i Ustavnim sudom BiH, te smatramo da je ovo atak na javno preduzeće u Republici Srpskoj“, poručili su iz ERS.

Iz ERS- a su uputili prigovor na optužnicu.

„SB Soft“ bez odgovora, pare završile na Kipru
CAPITAL je pitanja u vezi sa sporom sa „Elektroprivredom“ uputio i beogradskom preduzeću, ali do objave ovog teksta odgovor nije stigao.

Podsjećamo, sporni ugovor sa „SB Softom“ potpisao je Slobodan Mrdić koji je te 1999. godine bio direktor ERS.

Nezavisne novine prenosile su da je beogradskoj firmi isplaćeno 1,8 miliona dolara za dio spornog softvera, od ukupno planiranih pet miliona dolara, te da je Marko Ašanin, koji je zamijenio Mrdića, stopirao saradnju s beogradskom firmom. Tada je pominjano i da su pare isplaćene na račun na Kipar.

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije firma „SB Soft“ je prošlu godinu imala dobit od svega 4.800 KM.

„SB Soft“ je osnovan 1989. u Trebinju, a danas mu je sjedište u Beogradu. Kapital firme iznosi oko 5.000 KM, a vlasnici su Zvonimir Šušak i Petar Babić.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

 


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: