Hercegovački vinogradari spremni za berbu (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Hercegovački vinogradari spremni za berbu (VIDEO)

Izvor: Radio Trebinje | Datum:08.09.2021.

Hercegovački vinogradari spremni su za početak berbe vinskih sorti grožđa. Umjesto u prethodnoj, u velikim vinogradima počeće krajem ove sedmice.

U malim vinogradima skinuti su prvi grozdovi, a vinogradari kažu da je, uprkos dugotrajnoj suši, kvalitet mjerljiv sa najboljim godinama.

U vinogradu Đorđa Salatića danas moba. Počeo je berbu bijelih sorti grožđa.

Kaže da je ova godina bila povoljna za vinogradare.

- Nikad zdravije i čistije, možda sam tri puta koristio pesticide za održavanje, nikad manje u zadnjih dvadeset godina - naglasio je Salatić.

U velikim vinogradima, gdje je postojala mogućnost navodnjavanja, kvalitet grožđa je na zavidnom nivou. Vinogradari ga porede sa najboljim godinama.

Berbu će početi za koji dan, kada parametri kvaliteta dostignu optimalan nivo. Kupce već znaju.

- Već 85 do 90 odsto grožđa je unaprijed prodato, odnosno rezervisano, tako da vranca i smederevke nemamo, imamo nešto merlota i kabernea za slobodnu prodaju - naveo je Ranko Anđelić, rukovodilac vinogradarske proizvodnje.

Osim hercegovačkih vinarija, ovogodišnji rod su kaparisali kupci iz zapadne Hercegovine, banjalučke regije i iz Crne Gore.

U vinogradima, gdje je postojala mogućnost navodnjavanja, rod grožđa je veći za 15 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Za uspješnu kampanju, uz potreban broj radnika, priželjkuju povoljne vremenske prilike.

Cijene grožđa po kilogramu povećane su za pet do deset feniga. Većom cijenom trebalo bi da pokriju troškove proizvodnje.

Berba u velikim vinogradima trebalo bi da potraje do polovine oktobra.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: