Japanska delegacija u Trebinju: ODUŠEVLJENI TREBINJEM, ZAINTERESOVANI ZA UVOZ HERCEGOVAČKIH PROIZVODA | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Japanska delegacija u Trebinju: ODUŠEVLJENI TREBINJEM, ZAINTERESOVANI ZA UVOZ HERCEGOVAČKIH PROIZVODA

Izvor: Radio Trebinje | Datum:18.09.2021.

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan i delegacija japanskih privrednika i bankara danas su boravili u radnoj posjeti Trebinju, a nakon posjete objektu „Hercegovačke kuće“ i prezentacije u gradskoj upravi, izrazili su zainteresovanost za uvoz hercegovačkih autohtonih proizvoda i uspostavljanje saradnje između Japana i Grada Trebinja, naročito u oblasti mediteranske poljoprivrede.

„Japanska delegacija privrednika i bankara boravi već nekoliko dana u RS i BiH, a nakon sastanka sa rukovodstvom Grada Trebinja izrazili su zainteresovanost za uvoz hercegovačkih autohtonih proizvoda iz objekta 'Hercegovačke kuće', koje su već imali prilike da degustiraju na prezentaciji koju je naša ambasada prethodno upriličila u Japanu. Gosti sa Dalekog istoka su oduševljeni gradom, u delegaciji je i turistički promoter koji dronom i kamerom bilježi turističke potencijale Trebinja za potrebe profesionalnog videa, koji će postaviti na Jutjub i dati turističkim agencijama u Japanu. Taj video će biti ustupljen na korištenje i Ambasadi BiH u Japanu i Gradu Trebinju, odnosno trebinjskoj turističkoj organizaciji”, naveo je ambasador Berjan.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak rekao je da su, nakon obilaska objekta “Hercegovačke kuće” i prezentacije potencijala Trebinja u gradskoj upravi, japanski privrednici i bankari izrazili spremnost za uspostavljanje saradnje sa našim gradom, naročito u oblasti mediteranske poljoprivrede, kao i za uvoz hercegovačkih proizvoda.

“Načelnik Odjeljenja za privredu Bojan Vučurević prezentovao je resurse i potencijale grada Trebinja, sa posebnim naglaskom na energetski sektor, turizam i poljoprivedu, naročito mediteransku, koja se u posljednjih nekoliko godina intenzivnije razvija u našem gradu. Naši gosti iz Japana izrazili su veliko interesovanje naročito za tu oblast privrede, uvažavajući činjenicu da se jedan dio hercegovačkih prozvoda već nalazi i na tržištu Japana. Nadamo se da da će u skorije vrijeme biti potpisani ugovori koji će našim privrednicima otvoriti tržište ove velike zemlje i njenog značajnog privrednog prostora”, istakao je Banjak.

Privrednik Tokihiro Ikeda, koji je predvodio delegaciju japanskih privrednika i bankara, naveo je da Japan želi da proširi saradnju sa BiH te da su mnogostruki privredni potencijali Trebinja.

“Počastvovan sam što sam u Trebinju, RS i BiH. Trebinje ima divne prirodne potencijale, ljudi su topli i srdačni. Dosadašnja saradnja BiH i Japana nije bila na visokom nivou, ali nas je ovaj obilazak lokalnih zajednica uvjerio da BiH ima potencijale za buduću saradnju”, istakao je Ikeda, uputivši poziv Trebinjcima da posjete ovu daleku zemlju.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja izrazio je zadovoljstvo zainteresovanošću japanskih privrednika za uvoz hercegovačkih autohtonih proizvoda.

“Nakon ranije posjete ambasadora BiH u Japanu Siniše Berjana, dio hercegovačkih proizvoda iz Hercegovačke kuće predstavljen je javnosti Japana. Sa japanskom delegacijom danas smo razgovarali o mogućnosti izvoza naših domaćih proizvoda u ovu zemlju, prvenstveno čajeva, organske kozmetike, slatkog programa - džemova, pekmeza, slatkog, a sa trebinjskim vinarima razgovaraće se o izvozu vina na japansko tržište”, precizirao je Dutina.

Gosti iz Japana danas su posjetili i prostorije Džudo klub “Leotar”, gdje su najmlađim članovima kluba uručili 10 originalnih kimona.

Japanski privrednici i bankari su tokom posjete BiH boravili na Jahorini, u Sarajevu, Rogatici, Višegradu, a nakon Trebinja, obići će i Mostar, Istočno Sarajevo, Laktaše i Banjaluku, gdje će razgovarati sa minisitrom poljorprivrede, šumarstva i vodopirvrede RS Borisom Pašalićem, te prisustvovati Sajmu organskih proizvoda

Privrednik Tokihiro Ikeda, koji je predvodio delegaciju japanskih privrednika i bankara, naveo je da Japan želi da proširi saradnju sa BiH te da su mnogostruki privredni potencijali Trebinja.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: