Solarne elektrane Trebinje donijeće oko 2.000.000 KM u gradski budžet | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Solarne elektrane Trebinje donijeće oko 2.000.000 KM u gradski budžet

Izvor: Hercegovina press | Datum:01.11.2021.

Gradonačelnik Mirko Ćurić i ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić saglasili su se danas u Trebinju da je naš grad energetski centar Srpske u kome će iduće godine početi izgradnja solarne elektrane „Trebinje 1“ instalisane snage 73 megavata.


Ćurić je rekao da Elektroprivreda Republike Srpske /ERS/ na području zubačkog platoa planira izgradnju tri solarne elektrane, od kojih prva treba da počne da se gradi na proljeće iduće godine.

„Izgradnjom solaranih elektrana trebinjski budžet će na godišnjem nivou prihodovati dodatnih oko 2.000.000 KM koje ćemo moći da investiramo u nove projekte važne za naš grad“, rekao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, Grad Trebinje je spreman da svoje razvojne planove prilagodi izgradnji solarnih elektrana ne samo na području Zubaca, već i u drugim dijelovima grada.

Ćurić je istakao i da će se na području Trebinja provoditi pilot projekat ugradnje malih energetskih postrojenja, solarnih elektrana, na stambenim i poslovnim objektima kako bi proizvodili energiju za svoje potrebe.

„To je nova aktivnost koju će provoditi Grad gdje će biti odabrano 20 domaćinstava iz socijalnih kategorija stanovništva na čijim krovovima kuća će biti izgrađene solarne elektrane“, naveo je Ćurić.

Ministar Petar Đokić je kazao da se Trebinje intenzivno razvija, što potvrđuje i činjenica da je do sada realizovano oko 70 odsto od planiranih projekata.

On je rekao da će se osim solarne elektrane „Trebinje 1“ graditi i solarne elektrane „Trebinje 2“ i „Trebinje 3“, čija snaga će biti po 55 megavata.

„Plan je da sve tri solarne elektrane budu završene u roku od dvije godine od dana početka radova“, dodao je Đokić.

Đokić je pojasnio da ERS nastavlja sa aktivnosti na izgradnji projekata vjetroelektrane „Hrgud“ u Berkovićima te hidroelektrana „Dabar“, „Bileća“ i „Buk Bijela“.

„U narednih pet do deset godina energetska slika Srpske će biti potpunjeno izmijenjena, jer ćemo dobiti velike enrgetske objekte koji će povećati obim proizvodnje zelene energije, čime će naša zemlja pokazati visok nivo odgovornosti prema sporazumu koji imamo sa Energetskom zajednicom, odnosno direktivama EU“, naveo je Đokić.

Sastanku u Gradskoj upravi su prisustvovali i predstavnici ERS-a na čelu sa generalnim direktorom Lukom Petrovićem.

Grad Trebinje


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: