Povećan broj dolazaka turista, Trebinje najposjećenija destinacija | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Povećan broj dolazaka turista, Trebinje najposjećenija destinacija

Izvor: RTRS | Datum:03.11.2021.

U Republici Srpskoj je za osam mjeseci ove godine ostvareno 190.130 dolazaka turista, što je za 65.643 više nego u istom periodu lani, a oporavku turizma znatno je doprinijelo kretanje domaćih turista.
 

Prema podacima Turističke organizacije Republike Srpske, za osam mjeseci turisti su ostvarili 501.881 noćenje, a u istom periodu prošle godine 362.524.

Saradnik za odnose sa javnošću Turističke organizacije Republike Srpske Sanela Šimun rekla je Srni da je u Republici Srpskoj najveći broj domaćih turista, ali da ima i onih iz regiona, a najviše iz Srbije.

Prema njenim riječima, najposjećenije destinacije su Trebinje, nacionalni parkovi Sutjeska, Kozara i Drina, te planina Jahorina, banje Vrućica i Kulaši, zatim Višegrad sa Andrićgradom, kao i ostale zanimljive turističke destinacije poput Šipova, Balkane, Manjače,

- Iako je pandemija pokorila turističku privredu u cijelom svijetu, ipak je povećanje kretanja domaćih turista pomoglo da turizam u našoj zemlji opstane i da nam pruži nadu za oporavak - istakla je Šimunova.

Navela je da je u avgustu ove godine zabilježeno 36.930 dolazaka i 92.009 noćenja turista, što je više za 26,7, odnosno za 15,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

- Početak 2020. godine, januar i februar, imao je dvocifreno povećanje dolazaka od 10 odsto, kao i noćenja 14 odsto. Nažalost, u periodu od marta do juna prošle godine, u odnosu na isti period 2019, u Republici Srpskoj je zabilježeno manje dolazaka za 82 odsto i manje noćenja za 78 odsto - navela je Šimunova.

Ona je istakla da je, imajući u vidu situaciju sa pojavom virusa korona i to da je od marta do juna 2020. godine turistička privreda bila u fazi stagnacije, podatak da je tokom jula broj dolazaka domaćih turista iznosio 12.720, a broj ostvarenih noćenja 35.965, nešto što je u tom momentu pružilo nadu.

- Naročito ako uzmemo u obzir i da u mjesecima prije nismo gotovo imali nijednog gosta - dodala je Šimunova.

Prema njenim riječima, u ovom momentu teško je govoriti koji je to period potreban za potpuni oporavak turizma, sve dok je virus i dalje u zajednici, dok ne postoji lijek i dok svijet funkcioniše pod ograničenjima.

- Tako da sada samo možemo da turističku ponudu, programe, aktivnosti i projekte prilagodimo trenutnoj situaciji i mjerama koje su na snazi i u skladu sa tim damo svoj maksimum kako bi turistička privreda na nogama prebrodila situaciju u kojoj smo se svi zajedno našli i ostvarila pozitivne rezultate - rekla je Šimunova.

Naglasila je da će Turistička organizacija Republike Srpske paralelno raditi na izradi plana i programa promocije turističke ponude Srpske, kako na domaćem turističkom tržištu, koje je u ovom momentu primarno, ali i na inostranom, da bi spremno dočekali kraj pandemije, nastavak saradnje sa stranim partnerima i rast broja dolazaka gostiju iz inostranstva.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: