Predstavljeni rezultati projekta ''Trebinje-Jačanje resursa za proizvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda'' | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Predstavljeni rezultati projekta ''Trebinje-Jačanje resursa za proizvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:08.11.2021.

U okviru projekta „Trebinje - Jačanje resursa za proizvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda“, tokom prethodnih godinu dana, opremljena je novoizgrađena trebinjska gradska tržnica, organizovana je obuka za poljoprivredne proizvođače te nabavljene tri mini sirane koje su dodijeljene malim poljoprivrednim proizvođačima iz Trebinja.

Bojan Benederać, direktor Javne ustanove „Razvojna agencija Grada Trebinja“ je, na današnjoj konferenciji za novinare koja je organizovana povodom završetka ovog projekta, istakao da je njegov cilj bio povećanje konkurentnosti i produktivnosti malih poljoprivrednih proizvođača i plasmana poljoprivrednih proizvoda kroz podršku proizvođačima i stavljanje u funkciju gradske tržnice.

„Jedna od prvih aktivnosti ovog projekta bila je nabavka rashladnih vitrina za unutrašnji dio tržnice te mobilijara - stolica i suncobrana za zelenu pijacu. Ova aktivnost je uspješno realizovana, sve rashladne vitrine su zauzete, imamo osam korisnika, kao i stolovi i suncobrani koji su korišteni i u druge svrhe tokom ljeta. Otvaranjem gradske tržnice grad je dobio sjajan objekat, nabavkom opreme pijaca je dobila uniformisan izgled, a unaprijeđeni su i uslovi za zdravstvenu ispravnost i bezbijedan plasman poljoprivrednih proizvoda“, naveo je Benderać.

On je podsjetio da je, krajem juna ove godine, organizovana i stručna obuka za male poljoprivredne proizvođače, u oblastima higijene, kvaliteta, standardizacije kvaliteta poljoprivrednih proizvoda sa posebnim naglaskom na proizvodnju sira.

Sirane, čija je ukupna vrijednost 38 000 maraka, dodijeljene su putem javnih poziva, domaćinstvima u trebinjskim selima: Ljubomir, Grab i Petrovići.

„Smatram da će značiti korisnicima i da će unaprijediti njihovu proizvodnju“, rekao je Benederać.

Mirko Bošnjak, direktor Sektora za međunarodnu saradnju Investiciono-razvojne banke RS je naveo da ovaj projekat predstavlja rezultat proaktivnog pristupa lokalnoj zajednici u cilju stvaranja pretpostavki za maksimalno iskorištavanje prirodnih i drugih potencijala za razvoj i poboljšavanja uslova i kvaliteta života u lokalnim zajednicama.

„Zahvaljujući realizaciji ovakvih projekta, doprinosimo da finansijski mehanizam dobije svoju potvrdu i dovoljno prostora za njegovu potpunu afirmaciju kao dugoročno održivog finansijskog instrumenta, koji je u prvom redu namijenjen lokalnim zajednicama za realizaciju strateški značajnih projekta, koji kao takvi doprinose razvoju i daljoj ekspanziji RS u cjelini“, naveo je Bošnjak.

On je dodao da je IRB realizovala 64 projekta na području RS, čija je ukupna vrijednost 8,1 milion maraka, te da je zahvaljujući finansijskom mehanizmu korist u RS imalo preko 200 000 građana i 600 domaćinstava, među kojima su i tri iz Trebinja.

Veselin Dutina, direktor „Agrarnog fonda“, koji je partner ovog projekta, je rekao da je njihova uloga bila u odabiru poljoprivrednih proizvođača kojima su dodijeljene linije za proizvodnju sira.

„Trudili smo se da to budu domaćinstva koja imaju već razvijenu i osmišljenu proizvodnju te da ta proizvodnja bude proširena. Jedna od obaveza je bila i da potpišu ugovor o sigurnom plasmanu proizvoda tako da sada imamo i tri nova kooperanta u Hercegovačkoj kući. Na taj način smo osigurali i stabilnost poslovanja naših objekata, da uvijek imamo u ponudi toliko traženi naš hercegovački sir“, naveo je Dutina.

On je najavio da će „Agrarni fond“ implementirati i programe podrške prerade voća i povrća.

Ljubica Klimović, iz sela Grab, koja je dobila mini siranu kaže da je sada u njihovom domaćinstvu mnogo olakšan proces proizvodnje sira.

„Mnogo nam znači ova sirana. Do sada smo koristili dosta šerpa, lonaca, svega, a sada je sve u jednome. Pošto imamo tradiciju u proizvodnji sira, dosta grla, ova donacija nam je značajna, svaka pomoć proizvođaču na selu je dobrodošla“, kaže ona.

Nosilac projekta „Trebinje - Jačanje resursa za proizvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda“ je „Razvojna agencija Grada Trebinja –TREDEA“, a partneri su Grad Trebinje, preduzeće „Komunalno“, „Agrarni fond“ i „Plodovi juga“.

Ukupna vrijednost projekta je oko 125 000 maraka, a sredstva su obezbijeđena iz Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u RS za 2020-2021. godinu, i uz sufinansiranje Grada Trebinja u iznosu od 25 odsto ukupne vrijednosti.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: