Ozvaničen početak radova na izgradnji energetskog sistema HE Bistrica (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Ozvaničen početak radova na izgradnji energetskog sistema HE Bistrica (FOTO)

Izvor: RTRS | Datum:28.12.2021.

U Foči je ozvaničen početak radova na izgradnji energetskog sistema Hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati od tri stepenasto raspoređene elektrane B1, B2a i B3.
 

Hidroelektrane se grade u donjem toku rijeke Bistrice, uz magistralni put Foča-Sarajevo, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i mašinske zgrade.

Ukupna instalisana snaga ovog sistema je 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat časa električne energije.

Cijena izvedbenog ugovora je 103 miliona evra, a investitori su preduzeće Hidroelektrane Bistrica i preduzeće Hidroelektrane na Drini, koje je većinski vlasnik.

Novčanu podršku pružiće i Elektroprivreda Republike Srpske.


Izvođač radova je Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inženjering - AVIK.

Na svečanosti je istaknuto da je početkom gradnje HE Bistrica otvoreno još jedno poglavlje izgradnje velikih energetskih objekata koji će u budućnosti doprinijeti poboljšanom snabdijevanju električnom energijom i dati doprinos rastu BDP-a u Republici Srpskoj.

Predviđeno je da sve tri hidroelektrane na rijeci Bistrici kod Foče na mreži budu najkasnije za četiri godine.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da se ide ka tome da Srpska u narednom periodu bude prepoznata kao energetski lider na ovim prostorima.


- Mi taj status želimo, želimo da idemo još brže u taj razvoj i vidimo tu šansu Republike Srpske, upravo u čistoj, zelenoj, ekološkoj energiji. Time ćemo napraviti benefite za sve građane Republike Srpske u finansijskom dijelu, ali i da značajno damo doprinos očuvanju životne sredine - rekao je Višković.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da je početak izgradnje hidroelektrane "Bistrica" u Foči divan dar uz 30. rođendan Republike Srpske.

- Ništa ljepše za jednu državu nego da slavi uspjehe i rezulate ostvarene u vrlo intenzivnom radu vlasti Republike Srpske - rekao je Đokić na svečanosti i istakao koliko je u ovom projektu bilo važno vizionarstvo i podrška predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića.

Prema njegovim riječima, ogromnu važnost u ovom projektu imaju matično preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" i Hidroelektrana "Drina".


 

Početku radova, na lokaciji koja se nalazi između Foče i Miljevine, osim premijera Viškovića i ministra Đokića prisustvovali su ministri - za privredu i preduzetništvo Vjekoslav Petričević, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, za evropske integracij​e i međunarodnu saradnju Zlatan Kokić, rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, prosvjete i kulture Natalija Trivić, zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i trgovine i turizma Suzana Gašić.

Priustvovali su i predstavnici Ambasade NR Kine u BiH.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: