Mihajlović: Hitno graditi nove energetske kapacitete i napraviti ''investicionu Meku'' | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Mihajlović: Hitno graditi nove energetske kapacitete i napraviti ''investicionu Meku''

Izvor: RTRS | Datum:07.02.2022.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je neophodno hitno graditi nove energetske kapacitete u Srbiji i napraviti "investicionu Meku" u toj oblasti, kao što je urađeno u saobraćajnoj infrastrukturi.
 
Mihajlovićeva je rekla da Srbija treba da gradi reverzibilne hidroelektrane, skladišta energije, nove vjetroelektrane, solarne i elektrane na biomasu.

- Da napravimo investicionu Meku, kao u infrastrukturi, gdje samo u saobraćaj investiramo više od 20 milijardi evra. To nam je neophodno i u energetici. Hitno nam trebaju kapitalne investicije - istakla je Mihajlovićeva za TV Hepi.

Prema njenim riječima, suština je u novim kapacitetima, koji moraju hitno da se grade i koji će koristiti najnovije tehnologije od Amerike do Kine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Srbija hitno treba da gradi obe reverzibilne hidroelektrane "Bistricu" i "Đerdap 3" i ovo treba da bude godina u kojoj će se raditi projektnotehnička dokumentacija za ova dva projekta - navela je ona te podsjetila da proteklih 30 godina nije izgrađen nijedan energetski kapacitet.

Mihajlovićeva je ponovila da je neophodno da Srbija ima posebno preduzeće koje će se time baviti, ali i kompaniju "Zelena energija Srbije", koja će rezervisati prostor za solarne i vjetroelektrane i da, zajedno sa privatnim partnerima, proizvodi energiju i dijelom bude vlasnik tih elektrana.

Ona je dodala da će, kada je riječ o termoelektranama, biti potrebne bar dvije godine da Rudarski basen "Kolubara" stane na zdrave noge, te dodala da se pravi analiza i da će se izaći sa prijedlozima da sljedeća zimska sezona bude stabilna i da se ne uvozi 15, 20 i više procenata struje.

Mihajlovićeva je napomenula da je Srbija jedna od rijetkih zemalja koja je bogata takzvanim "kritičnim mineralnim sirovinama", kao što su zlato, bakar i litijum te da je neophodan strateški pristup u razvoju rudarstva, bez kojeg je nemoguć privredni razvoj.

- Treba svi da znamo da bez tih sirovina nema automobila, vetrogeneratora, solarnih elektrana. Bez litijuma nema mobilnih telefona. Litijum je vrlo neravnomjerno raspoređen u svijetu, malo zemalja ga ima, a Srbija je jedna od njih i mislim da o tome da li ćemo to bogatstvo iskoristiti, ili ne treba da razgovaramo - rekla je Mihajlovićeva.

Kada je riječ o litijumu, ona je rekla, da je ideja bila da u Srbiji bude ne samo prerada rude, već i fabrika baterija i električnih vozila.

Ona je podsjetila da je, na zahtjev građana, obustavljen projekat "Jadar", istraživanja litijuma kompanije "Rio Tinto", ali da se priče o zabrani rudarenja koriste isključivo u političke svrhe.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: