Rekordna dobit ERS-a za 30 godina postojanja | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Rekordna dobit ERS-a za 30 godina postojanja

Izvor: herceg tv | Datum:14.03.2022.

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović na godišnjem press-u, rekao je da je dobit ovog preduzeća u prethodnoj godini bila 79.854.000 KM, što je rekord za 30 godina postojanja ERS-a.

Petrović je rekao da zahvaljujući ovakvim rezultatima ERS ima najpovoljnije cijene električne energije i za građane i za privredu, pojašnjavajući da građani plaćaju godišnju cijenu od 22,5 evra za megavat-čas, dok je u Hrvatskoj ta cijena do 1. marta iznosila 56 evra.
“Ovako dobri rezultati su dokaz uspješnog rada cijelog holdinga i svih njegovih preduzeća. Imali smo dovoljno električne energije za domaće kupce, a svi viškovi su izvezeni po cijenema koja su na tržištu zbog čega trgovinu električne energije preko berze, zbog sbakodnevnih promjena cijena, sada dogovoramo na dnevnom nivou”, naveo je Petrović.

Promet kompletnog holdinga za prošlu godinu iznosio je 934.000.000KM, dok je vrijednost izvoza 142.483.000 evra. Što se tiče zaduženja, Petrović je istakao da je ono 14 % od ukupne vrijednosti holdinga što čini oko 160 miliona KM, što predstavlja ukupno zaduženje.

Projekti koji su prioritetni u nerednom periodu su Buk Bijela, Dabar, Trebinje 1, Vjetro park Hrgud kao i Bistrica. Nakon toga slijede i drugi projekti Bileća, Mrsko 1, 2 i 3, Solarna elektrana Ljubinje 1 i 2.
U narednih 25 godina od ovih prioritetnih planova, očekuje se zarada u iznosu od 325 miliona evra.

“ERS je obezbijedio 83.820.000 KM za dokapitalizaciju HET-a za nastavak izgradnje HE ‘Dabar’. Pričaju da nemamo novca, da je nemoguća tako velika dokapitalizacija HET-a od strane ERS, evo želim da im kažem da je novac obezbijeđen u cjelosti”, naveo je Petrović.

Petrović je istakao i da je vrijednost cjelokupnog holdinga ERS oko 4.160.000.000 KM, dok je zaduženost sistema bez kredita kineske “Eskim banke” za HE “Dabar” oko 14 odsto.




Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: