Prihodi HE Dabar biće do 110 miliona evra | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Prihodi HE Dabar biće do 110 miliona evra

Izvor: Herceg RTV | Datum:14.03.2022.

Ukupna proizvodnja HE Dabar je 550 gwh na godišnjem nivou, za šta bi se po cijeni od 200 evra dobilo 110 miliona evra za samo jednu giodinu, a ako bi cijena električne energije bila 53,3 evra sigurni prihod bi iznosio 30 miliona evra.

„Sa tim prihodima, ubijeđen sam, Dabar će moći da finansira i HE Nevesinje i HE Bileća i akumulaciju koju planiramo raditi u Cerničko-ključkom polju u Gacku, jer imamo problem sa doticanjem vode u Fatničko polje“, rekao je Petrović.

Petrović je odbacio tvrdnje pojedinaca koji su rekli da će ovo donji dio toka rijeke Neretve pretvoriti u pustoš.

„Mi ćemo akumulacijama u Nevesinju omogućiti prihranjivanje vodotoka Bune i Bunice i u ljetnom periodu, a prevođenjem voda iz Dabarskog polja u akumulaciju Fatnica, i u Bileću.“ Sve ovo će se dešavati u periodima velikih voda i tada neće dolaziti do poplava, koje se dešavaju i u donjem toku rijeke Neretve, jer pumpna HE Čapljina ne može da radi kada su visoki vodotoci, što dovodi do plavljenja Metkovića.

On je rekao da ljudi paušalno ocjenjuju stručne analize i vrijednost HE Dabar.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: