Kupovinom domaćih proizvoda jačati privredu | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Kupovinom domaćih proizvoda jačati privredu

Izvor: RTRS | Datum:30.03.2022.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da se sa predsjednikom Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmetom Egrlićem saglasio da zajedničkim aktivnostima rade na razvoju i promociji ekonomskog patriotizma, prvenstveno afirmacijom kupovine domaćih proizvoda.


 

Košarac je tokom sastanka u Sarajevu o aktuelnim ekonomskim temama ukazao na značaj i vidljivost Privredne komore Republike Srpske i Privredne komore Federacije BiH u komorskom sistemu u BiH.

Sagovornici su konstatovali da je taj sistem razvijen, te da postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje Spoljnotrgovinske komore BiH sa entitetskim privrednim komorama, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Usaglasili smo da zajedničkim aktivnostima radimo na razvoju i promociji ekonomskog patriotizma, prvenstveno kroz afirmaciju kupovine domaćih proizvoda, kako bismo pomogli našim privrednicima i ojačali ekonomiju Republike Srpske i Federacije BiH u uslovima poremećaja na globalnom tržištu - poručio je Košarac.

Na sastanku je iskazana podrška domaćim privrednim subjektima u nastojanjima da, usljed globalnih poremećaja, kupuju potrebne repromaterijale, materijale i sirovine na tržištima na kojima to ranije nisu činili.

- Ohrabrujemo naše privrednike da nastave sa takvim aktivnostima, kako ne bi došlo do smanjenja obima proizvodnje i spoljnotrgovinske razmjene. Ovo pitanje će biti u fokusu u predstojećem periodu, posebno zbog činjenice da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH predlaže godišnje suspenzije na uvoz određenih repromaterijala - naglasio je Košarac.

Na sastanku je istaknuto da je neophodno raditi na očuvanju postojećih i otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, posebno imajući u vidu potencijalne poremećaje na dosadašnjim etabliranim tržištima.

Sagovornici su konstatovali da je u 2021. godini zabilježeno povećanje spoljnotrgovinske razmjene za 30 odsto u odnosu na 2020. godinu, kao i da je u istom periodu došlo do povećanja direktnih stranih ulaganja za 22,1 odsto, što je ocijenjeno kao dobar pokazatelj za oporavak i jačanje ukupnih privrednih aktivnosti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Razgovarano je i o značaju sajamskih manifestacija, pri čemu je konstatovano da su prethodni energetski samiti u Trebinju i Neumu uspješno realizovani.

U tom kontekstu, izražena je podrška održavanju predstojećeg sajma privrede u Mostaru.

Košarac je ocijenio da je posebno značajno što je Mađarska zemlja partner mostarskog sajma, te poručio da je potrebno dodatno jačati i unapređivati postojeće odnose sa ovom prijateljskom zemljom.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: