Košarac: Rezultati firme Steko potvrda dobrih uslova poslovanja u Srpskoj | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Košarac: Rezultati firme Steko potvrda dobrih uslova poslovanja u Srpskoj

Izvor: rtrs | Datum:07.04.2022.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da rezultati bijeljinske firme Steko, koja se bavi proizvodnjom montažnih objekata, pokazuju da u Republici Srpskoj postoje dobri uslovi poslovanja.
 
Košarac je naveo da je gotova proizvodnja Steka oko 40.000 metara kvadratnih montažnih objekata, što je, kako kaže, jedan mali grad.

- To se pravi u Republici Srpskoj i potvrda je da je Srpska stabilna, da postoje dobri uslovi poslovanja i da postoje politike koje treba unapređivati - rekao je Košarac novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom ove firme i obilaska proizvodnih pogona.

On je naglasio da je Steko prepoznatljiva kompanija koja je izvozno orijentisana.

- Upravo takav odnos ove kompanije, koja je svoje proizvode plasira ne samo na evropsko, nego i tržište SAD i Afrike, iziskuje pažnju svih institucija. Budući da je riječ o spoljno-trgovinskom prometu, značajno je afirmisati vrijednosti i rezultate ovakvih kompanija - naveo je Košarac.

Košarac je rekao da nije slučajno došao u ovo preduzeće, budući da je na temelju zahtjeva Vlade Republike Srpske pokrenuo proceduru uvođenja zaštitnih mjera zabrane izvoza oblovine iz BiH.

- Veoma je važno razgovarati sa ljudima kojima je ta sirovina neophodna. Ako sam dobro zapamtio, ova kompanija uvozi 7.000 metara kubnih drvnih sortimenata jer nema dovoljno sirovine u BiH. Smatram da treba voditi adekvatnu politiku da se donese mjera zabrane izvoza oblovine van BiH - rekao je Košarac.

On kaže da bi kompanije poput Steka na taj način mogle da prihoduju i obezbijede sirovinu u zemlji.

Košarac je ukazao da Steko potroši oko milion KM za uvoz te sirovine i da bi bilo dobro da ta sredstva ostaju u zemlji.

- Mislim da u narednim danima administrativne aktivnosti treba da se privedu kraju i da se podrži inicijativa Vlade Srpske i ministara iz Srpske u Savjetu ministara, kako bi bila donesena zabrana izvoza oblovine - rekao je Košarac.

Vlasnik kompanije Steko Milenko Stevanović rekao je da su lani imali veći izvoz za oko 40 odsto nego godinu ranije, a ove godine očekivanja su im i veća.

- Kod nas je primijetan konstantan rad u prometu, izvozu, zapošljavanju, protoku robe i materijala - istakao je Stevanović.

On je ukazao da zapadnoevropske zemlje pokušavaju da svu robu koja se kod njih proizvodi zadrže za sebe, a samo višak planiraju za Balkan i zemlje mimo EU, ali se Steko bori da obezbijedi materijale poput metala i drveta, koji su im neophodni.

- Obezbijeđeni smo za oko šest mjeseci kada je riječ o bazičnim sirovinama. Iako su cijene sirovina poskupjele, mi smo uveli minimalno povećanje cijene naših proizvoda - rekao je Stevanović.

On kaže da gube više od milion KM zbog razlike u cijeni jer nabavljaju sirovinu iz inostranstva.

- Zapošljavamo u firmi više od 150 radnika, a imamo i brojne saradnike. Za Steko se vežu i druge firme - transportna preduzeća, prodavci građevinskog materijala, neke uslužne djelatnosti sa kojima nastupamo na svjetskom tržištu - rekao je Stevanović.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: