Srbiju iz EU ucjenjuju zbog žita, falsifikuju ugovore | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Srbiju iz EU ucjenjuju zbog žita, falsifikuju ugovore

Izvor: RTRS | Datum:14.04.2022.

Zemlje EU ucjenjuju Srbiju zbog žita, čak i antidatiraju postojeće ugovore kako bi došli do srpske pšenice, zbog čega državne službe sada češljaju sve ugovore sklopljene prije odluke Beograda o zabrani izvoza pšenice, brašna kukuruza i suncokretovog ulja, pišu "Večernje novosti".


 

 I dok je žetva ukrajinske pšenice pod upitom, pritisci na Srbiju rastu, jer mnoge zemlje EU žele da se dokopaju srpskog zrna - piše u tekstu uz ocjenu da bi srpsko žito, u jeku rata u Ukrajini, maltene moglo da košta kao suvo zlato.

List navodi da je u Srbiji u jesenjoj sjetvi zasijana pšenica na oko 630.000 hektara, što je znatno više nego što joj je potrebno.

- Proizvodnja pšenice u ovim uslovima dostigla je rang blaga, pa ne čudi što je jedna država EU, antidatirala postojeće ugovore, kako bi se dokopala srpske pšenice i kukuruza - navode "Večernje novosti".

Prema istom izvoru, zamalo nije nastao diplomatski skandal, jer su prijavljeni zahtjevi prevazišli učtivost diplomatske prakse. "Falsifikovanjem isprava povećavaju se količine žita koje su prvobitnim ugovorima bile predviđene", navodi list.

U Srbiji je prošlogodišnji rod pšenice bio 3,5 miliona tona, a potrebe Srbije su oko 1,55 miliona tona, tako da ima dovoljno pšenice za izvoz, ali zbog zabrane izvoza, određene količine mogu da izađu samo u Sjevernu Makeodniju, Albaniju i Italiju /na osnovu ranije sklopljenog ugovora/.

Srbija je januaru ove godine izvezla u BiH 5.335 tona pšenice, a od jula prošle godine ukupno 51.328 tona.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: