ERS i USAID o uspostavljanju organizovanog tržišta električnom energijom | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

ERS i USAID o uspostavljanju organizovanog tržišta električnom energijom

Izvor: ERS | Datum:14.04.2022.

Uprava MH „Elektroprivreda Republike Srpske” na čelu sa generalnim direktorom Lukom Petrovićem održala je Trebinju u Matičnom preduzeću MH “ERS” radni sastanak sa predstavnicima USAID i USAID EPA koje je predvodila Ankica Gavrilović, USAID projekt menadžer, na temu uspostavljanja organizovanog tržišta električnom energijom, energetske efikasnosti, te nastavku saradnje između Elektroprivrede Republike Srpske i USAID EPA.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske, Luka Petrović upoznao je predstavnike USAID EPA o trenutnoj situaciji sa uspostavljanjem „Organizovanog tržišta električnom energijom“, te preprekama koje se nalaze na tom putu.

Jedna od osnovnih prepreka je „Zakon o električnoj energiji i gasu“ na BiH nivou koji nije usvojen već nekoliko godina.

 

 

Direktor Petrović na sastanku je iznio stav da cilj treba da bude udruživanje u regionu na tehničkom nivou, odnosno ojačavanje komunikacije, jer je to interes svih učesnika na tržištu. Region treba da obuhvati što više država koje bi odmah bile spojene (kaplovane) uz mogućnost uključenja i država iz regiona koje su već članice EU i već povezane. Rad u nekom jedinstvenom regionalnom tržištu donio bi niz benefita, time bi se obezbjedila likvidnost svake pojedinačne tržišne oblasti.

Na sastanku sa predstavnicima USAID Generalni direktor MH ERS prezentovao je i Nacionalni energetski program zelena energija za domaćinstva, te istakao da će kroz ovaj projekat biti pružena podrška građanima Republike Srpske pri kupovini i izgradnji fotonponskih Sistema.

Predstavnici USAID-a iznjeli su svoju viziju budućnosti tržišta električnom energijom te ponudili tehničku asistenciju kod svih prepreka u regulativi na koje bi se moglo naići.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: