Okončan proces dokapitalizacija HET-a: Većinski vlasnik - Elektroprivreda Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Okončan proces dokapitalizacija HET-a: Većinski vlasnik - Elektroprivreda Srpske

Izvor: ATV | Datum:16.04.2022.

Okončan je proces dokapitalizacije HET-a. Na ovu ekonomsku priču začinjenu političkim zavrzlamama tačka je stavljena juče poslije podne. Elektroprivreda Srpske i dalje ostaje većinski vlasnik akcija trebinjskog giganta.


"Pravo preče kupovine akcija je iskoristilo MP Elektroprivreda Srpske i kupilo je u vrijednosti od 64,99% akcije u novcu to podrazumijeva 83.700.000. Eto na taj način smo obezbijedili toliku svotu novca beskamatno", kaže Gordan Mišeljić, direktor HET-a.

Milioni od jučerašnje dokapitalizacije su na sigurnom. Na računu HETa se neće mnogo zadržati.

"Što se tiče sredstava koja smo mi dobili od Elektroprivrede ona se već nalaze na posebnom računu Nove banke, ta sredstva ćemo u toku naredne sedmice da prebacimo na račun HE Dabar", kaže Slobodan Čomić, direktor za ekonomsko-finansijske poslove HET-a.

A onda se ulazi u priču sa kinskim partnerima nakon koje se izvođač radova uvedi u posao. Cilj svega je završetak projketa HE Dabar. Obavljenim postupkom zadovoljan je i prvi čovjek Elektroprivrede.

"Moram da saopštim da će Republika Srpska povećati svoje učešće u vlasništvu HETa sa dosadašnjih 80% na 86,4% tako da sve one priče o famoznoj privatizaciji HETa padaju u vodu", kaže Luka Petrović, direktor ERS.

Priča o dokapitalizaciji HET-a trajala je mjesecima, jer se ekonomija zamijenila politikom a termin dokapitalizacija zamijenjen je teriminom "privatizacija". Danas u HET-u kažu sve je bilo bespotrebno, urađeno je ono što je u startu i planirano. Po pravu preče kupovine po cijeni od 0,46 maraka svaki akcionar je imao pravo da dokupi onoliko akcija koliko je do sada imao.

 


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: