Rast cijene gasa u Evropi | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Rast cijene gasa u Evropi

Izvor: RTRS | Datum:28.04.2022.

Cijena gasa u Evropi porasla je za 24 odsto nakon što je ruski energetski gigant Gasprom obustavio isporuke Poljskoj i Bugarskoj zbog neplaćanja ovog energenta u rubljama, piše Dejli mejl.
 
Referentne evropske cijene gasa skočile su za 24 odsto na 121 evro po megavat-satu, da bi dostigle najviši nivo ovog mjeseca i skoro sedam puta više nego prije godinu dana.

Poljska i Bugarska su prve članice EU kojima je glavni evropski snabdijevač prekinuo isporuke gasa otkako je Kremlj 24. februara pokrenuo specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Ruski gas čini oko 40 odsto uvoza u EU.

Putin je prošlog mjeseca naredio evropskim zemljama da Gaspromu, najvećoj svjetskoj kompaniji za prirodni gas, plate u rubljama nakon što je Zapad zamrznuo rusku imovinu i u velikoj mjeri isključio Moskvu iz zapadnog ekonomskog sistema.

Izvoz energije iz Rusije uglavnom se nastavio od kada je počela operacija u Ukrajin, izuzev sankcija koje su inače odsjekle Moskvu od većeg dijela njene trgovine sa Zapadom.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: