Petrović: HE „Buk bijela“ proizvodiće 355 gigavatčasova struje | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Petrović: HE „Buk bijela“ proizvodiće 355 gigavatčasova struje

Izvor: Radio Trebinje | Datum:08.09.2022.

Hidroelektrana /HE/ "Buk bijela" instalisane snage 93,5 megavata proizvodiće 355 gigavatčasova električne energije godišnje, što iznosi više od 150 miliona evra po sadašnjim tržišnim cijenama, a njena investiciona vrijednost je 240 miliona evra, izjavio je generalni direktor preduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske" Luka Petrović.

On je objasnio da se HE "Buk bijela" nalazi u hidroenergetskom sistemu "Gornja Drina", a nalazi se u vlasništvu "Elektroprivrede Srbije" od 51 odsto i Srpske 49 odsto.

"Godinu dana nakon polaganja kamena temeljca, u završnoj fazi su objekti sa 400 ležajeva, restoran za 600 ljudi jer će tu na gradilištu boraviti više stotina radnika četiri godine svakodnevno. Gradi se upravna zgrada, a napravljen je niz objekata za projektante i nadzor", rekao je Petrović za "Herceg televiziju".

On je naveo da su u posljednje 32 godine prve investicije na ovom prostoru upravo HE "Dabar" i HE "Buk bijela".

Petrović je istakao da će HE "Dabar", kad bude izgrađena, godišnje proizvoditi 275 gigavatčasova električne energije, te da HE "Bistrica" ima snagu od 39,5 megavata.

"Tri su hidroelektrane ovog sistema i one proizvode oko 80 gigavatčasova električne energije, četvrtinu od HE `Buk bijela`. To su ogromne količine energije koju mi možemo da ponudimo privrednicima iz Evrope da dođu i da ćemo ih stabilno snabdijevati u narednih nekoliko godina. Taj program koji sada promovišemo je jedinstven na Balkanu", rekao je Petrović.

On je ocijenio da cijene električne energije neće padati u narednom periodu na nivo od 60 evra, kako su bile ranije.

"`Elektroprivreda Republike Srpske` biće stabilna u svim narednim godinama, a sa izgradnjom ovih objekata to će biti podsticaj za nove pogone u Srpskoj i radna mjesta", rekao je Petrović.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: