Unapređenje poljoprivrede u Hercegovini razvijaju uz podršku nauke | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Unapređenje poljoprivrede u Hercegovini razvijaju uz podršku nauke

Izvor: Glas Srpske | Datum:06.10.2022.

Autohtone sorte vina, masline i ljekovito bilje, po kojima je Hercegovina nadaleko poznata, samo su dio onoga što će izučavati studenti novoosnovanog agromediteranskog smjera u Trebinju koji će stečeno znanje nakon završetka studija uložiti u razvoj tog dijela Srpske.



Naime, ove godine svršeni srednjoškolci imali su prvi put priliku da se upišu na ovaj studijski program koji je osnovan na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. U klupe je sjelo deset brucoša, a rukovodstvo ove visokoškolske ustanove očekuje da će taj broj u budućnosti biti daleko veći s obzirom na to da na tržištu rada postoji potreba za obrazovanim kadrom iz ove oblasti.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Vesna Milić kazala je za “Glas Srpske” da je grad Trebinje iskazao potrebu za ovim smjerom još prije deset godina, ali se sada ukazala prilika da ideja bude sprovedena u djelo. Ona je istakla da Trebinje zaslužuje ovakav jedan studijski program budući da u posljednje vrijeme puno ulaže u poljoprivrednu proizvodnju.

- Od formiranja Agrarnog fonda, preko “Hercegovačke kuće”, jako puno vinarija, udruženja pčelara i ljekobilja tražilo je program koji je specifičan za to podneblje i ovu oblast. Ta priča je pokrenuta još prije deceniju i tada pripremljen studijski program, ali nije bilo interesovanja među omladinom - rekla je Milićeva.

Ona dodaje da su se desile promjene i kada je poljoprivredna proizvodnja u pitanju, kako kod nas, tako i u svijetu.

- Ove godine imamo deset upisanih studenata, jer smo kasno krenuli u kampanju, a tu su bili problemi i u vezi sa renoviranjem prostorija fakulteta - rekla je Milićeva dodavši da u narednim godinama očekuju znatno više zainteresovanih.

Studenti će učiti o zanimljivim stvarima poput vinogradarstva, vinarstva, uzgoja maslina, ljekovitog bilja i plasteničke proizvodnje.

Prema njenim riječima, većina profesora će biti sa Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

- Imamo saradnju sa Mediteranskim institutom iz Barija pa će studenti moći da idu na specijalizaciju i kratke kurseve u Italiju. Takođe, uspostavili smo odličnu saradnju sa privrednim subjektima na području grada Trebinja, gdje će naši studenti obavljati praksu, jer je ona izuzetno važna - dodala je Milićeva.

Ovo je pun pogodak, ističe za “Glas” direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina. Svi će profitirati, fakultet, grad, ali što je najvažnije, studenti i nauka.

- Poljoprivreda, kojoj sistemski pristupamo, jedna je od strateških grana razvoja Trebinja, uz energetiku i turizam. Imamo srednju poljoprivrednu školu, a sada i agromediteranski smjer Poljoprivrednog fakulteta koji će se aktivno uključiti u dodatni razvoj sa naučnog stanovišta - rekao je Dutina.

Dodaje da Agrarni fond konstantno pravi pomake kada je razvoj poljoprivrede u Trebinju u pitanju.

- Imamo potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Istočnom Sarajevu. Mi ćemo aktivno uključiti fakultet i u razvoj Agrarnog fonda, a studenti će imati maksimalnu podršku što se tiče praktične nastave - kazao je Dutina.

Praksa

Veselin Dutina ističe da će studenti imati gdje da primijene znanje i praktično.

- Agrarni fond ima svoje poljoprivredno dobro, rasadnik, te druge djelatnosti, tako da će studenti imati priliku da sve ono što uče u teoretskom dijelu nastave vide na terenu i primijene praktično - kazao je Dutina.

 


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: