Cijena nafte u padu | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Cijena nafte u padu

Izvor: RTRS | Datum:03.11.2022.

Cijena nafte na svjetskom tržištu danas je pala za oko jedan odsto pošto je Kina ostala pri svojoj politici nulte tolerancije prema kovidu 19.
 
Dodatni uzrok za pad cijene nafte i povećanje kamatne stope u SAD, što je dovelo do rasta vrijednosti dolara i izazvalo bojazan od globalne recesije koja bi uticala na potražnju za gorivom.

U Londonu je cijena sirove nafte "brent" manja za 1,03 dolara i sada je 95,13 dolara po barelu. U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte pala za 1,34 dolara i iznosi 88,66 dolara po barelu.

Obje vrste nafte juče su ostvarile rast veći od dolara usljed novog pada zaliha sirove nafte u SAD, iako su Savezne rezerve povećale kamatnu stopu za 75 baznih poena, a guverner Centralne banke Džerom Pauel je izjavio da je previše rano razmatrati pauzuranje rasta kamatne stope.

Zbog toga je došlo do rasta dolara u odnosu na druge valute čime se smanjuje potražnja za naftom, jer je time mnogo skuplja za kupce koji koriste drugi novac. 


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: