Tamindžija: Očekujem da ćemo ispuniti godišnji plan uprkos velikoj suši | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Tamindžija: Očekujem da ćemo ispuniti godišnji plan uprkos velikoj suši

Izvor: he | Datum:12.12.2022.

Proizvodnja  struje u hidroelektranama poboljšana je zbog padavina u posljednje vrijeme i povećanja nivoa vode u Bilećkom jezeru, izjavio je Ilija Tamindžija, i.d. HET.

Dodaje da je posle prvih većih padavina ponovo počela da radi Hidroelektrana „Trebinje jedan“, koja je zbog suše i izuzetno malih zaliha vode u Bilećkom jezeru prije više od mjesec dana obustavila proizvodnju.

„Bolja je situacija poslije padavina – u Bilećkom jezeru je za desetak metara povećan nivo vode, ali je i dalje za oko sedam metara niži od plana za ovo doba godine. HET-ove hidroelektrane u Trebinju i Dubrovniku nesmetano rade , a pumpna hidroelektrana u Čapljini radi u zavisnosti od potreba sistema“, kaže Tamindžija.

On očekuje da će HET  vjerovatno uspjeti da ispuni godišnji plan proizvodnje struje, uprkos velikoj suši u prethodnom periodu, i to zahvaljujući velikim zalihama vode u Bilećkom jezeru s početka godine, ali i zbog novih dotoka vode i onih koji se očekuju do kraja godine.

HET ima poseban značaj u elektroenergetskom sistemu Republike Srpske, jer ima akumulaciju Bilećko jezero od 1,3 milijarde kubika vode, što sistemu garantuje potrebne rezerve.

Zahvaljujući tom jezeru struja može da se proizvodi kada je potrebna, dok druge hidroelektrane nemaju tu mogućnost već rade samo kada imaju dovoljno vode.

HET obezbjeđuje između 20 i 25 odsto od ukupne proizvodnje struje u Srpskoj, što zavisi od nivoa rada domaćih termoelektrana.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: