Odgovor iz Srpske: Nikakav regulator za gas na nivou BiH neće biti formiran, energetika je u nadležnosti entiteta | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Odgovor iz Srpske: Nikakav regulator za gas na nivou BiH neće biti formiran, energetika je u nadležnosti entiteta

Izvor: RTRS | Datum:18.02.2023.

Iz Sarajeva novi pokušaj oduzimanja nadležnosti Republici Srpskoj. Ovaj put u sektoru energetike. Bošnjački član Predsjedništva, Denis Bećirović 7. februara uputio je u zvaničnu proceduru preporuku za izradu zakona o gasu BiH, kojim bi se formirao regulator za gas na nivou BiH, a ukinuli entitetski regulatori.

Republika Srpska se ne odriče nadležnosti u polju energetike, nema formiranja regulatora za gas na nivou BiH, izričiti su predsjednik Srpske Milorad Dodik i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

U preporuci za izradu zakona o gasu BiH, Bećirović predlaže ukidanje, prema njegovim riječima, neustavne Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Federacije BiH i formiranje jedinstvenog, kako kaže, ustavnog regulatora za gas na nivou BiH.

To bi, navodi, građanima obezbijedilo niže cijene i bolje snabdijevanje gasom.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Željka Cvijanović podsjeća kolegu da su za pitanja energetike nadležni entiteti.

- Shodno tome, o tim pitanjima odlučuje Ministarstvo energetike, odnosno Vlada Republike Srpske, kao i Narodna skupština Republike Srpske - naglasila je Cvijanović.

Da regulator za gas na nivou BiH neće biti formiran, kategoričan i predsjednik Srpske.

- Bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović ponaša se veoma prepotentno jer zna da pitanje regulatora za gas nije u nadležnosti Predsjedništva BiH, ali ga pokušava ponovo nametnuti kao temu - poručio je Dodik.

Poznavaoce prilika, međutim, čudi što se Bećirović ne bavi pitanjem hoće li federalni dio BiH uopšte imati gasa jer BiH je potrošač ruskog prirodnog gasa.

Najveći konzument je Sarajevo, čija je politička scena istovremeno i najglasniji zagovornik uvođenja sankcija Rusiji.

Iako tokom pregovora sa ruskim partnerima nikada nije išla protiv interesa Federacije, iz Republike Srpske opomena političkom Sarajevu.

- Bećirović umjesto što forsira priču koja nije realna mogao bi da izazove u Srpskoj kontraefekat i da mi tražimo neke modele po ugledu na EU, a u skladu sa energetskom zajednicom, koji su mnogo nepovoljniji za FBiH - rekao je pomoćnik ministra za energetiku Republike Srpske Milan Baštinac.

Stručnjak za energetiku Ljubo Glamočić Bećirovićev potez tumači kao pokušaj da se prikriju ili nasilno prevaziđu dugogodišnje političke nesuglasice u Federaciji, koje su rezultirale da ovaj entitet 11 godina čeka zakon o gasu, a u međuvremenu ovo polje uređuje uredbom.

- Svi problemi koji se pokušavaju razriješiti u sektoru gasa u FBiH i izgradnjom južne interkonekcije, donošenjem novih zakona praktično ne mogu se riješiti jer je zakon o gasu u FBiH u nacrtu usvojen u Parlamentu Federacije još 2012. i čekala se verifikacija u Vijeću naroda. Evo do danas to nije završeno - rekao je Glamočić. 

Dodaje da je paradoksalno što u inicijativi bošnjačkog člana Predsjedništva stoji da je Zakon o gasu na nivou BiH jedini način da se riješe pojedinačni projekti i prestane zanemarivati gasni sektor.

Za Glamočića apsurd je utoliko veći, jer upravo bošnjački predstavnici u zajedničkim institucijama blokiraju izgradnju istočne interkonekcije, i to jer je projekat zajednički sa Srbijom.

- Gasovod je projektovan da se snabdijeva zapadni dio Srpske, od Bijeljine do Novog Grada, a da se u čvorištu Doboja jedan kraj odvaja prema FBiH. Time bi se povećala sigurnost snabdijevanja - naglasio je Glamočić.

O Bećirovićevoj inicijativi za izradu zakona o gasu na nivou BiH raspravljaće članovi Predsjedništva već na idućoj sjednici.
 
 


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: