Tamindžija: Izvoz najviše električne energije iz BiH - rezultat dobrog poslovanja | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Tamindžija: Izvoz najviše električne energije iz BiH - rezultat dobrog poslovanja

Izvor: RTRS | Datum:13.03.2023.

Dobrim poslovanjem smo došli do rezultata da je u protekloj godini iz BiH najviše izvezeno električne energije, rekao je za Jutarnji program naše televizije Ilija Tamindžija izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u preduzeću Hidroelektrane na Trebišnjici.
 

Tamindžija navodi da je cilj osloboditi što više električne energije kao izvozne komponente i na taj način čuvamo cijenu.

Podsjetimo, prema podacima Agencija za statistiku, tokom prošle godine iz BiH je najviše izvezeno električne energije i to u vrijednosti od jedne milijarde i 74 miliona KM, a istovremeno je i uvezena struja, ali u mnogo manjoj mjeri - u vrijednosti 393,5 miliona KM.

Trgovanje električnom energijom bilo je lani i te kako profitabilno, pa se struja našla na prvom mjestu izvoznih, ali i u top pet uvoznih proizvoda u BiH.

Elekrična energija, za kojom čovječastvo ima sve veću potrebu, postala je top tema, kako u zemljama kojima nedostaje, tako i u zemljama poput naše, u kojoj se struje proizvodi dovoljno za sopstvene potrebe, pa i više nego što nam treba, a što se onda prodaje na svjetskim berzama. I to nam je adut.

I to onaj zbog kojeg kod nas struja nije poskupjela kao u gotovo svim djelovima svijeta.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: