Sačekati povoljnije vremenske uslove za proljećnu sjetvu | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Sačekati povoljnije vremenske uslove za proljećnu sjetvu

Izvor: SRNA | Datum:12.04.2023.

Vremenske prilike otežavaju pripremu za proljećnu sjetvu i poljoprivrednici ne treba da žure već da sačekaju povoljne uslove, izjavio je stručni saradnik za ratarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Duško Komnenović.

Komnenović je rekao Srni da zemljišni uslovi ne dozvoljavaju da počne proljećna sjetva najzastpljenije kulture - kukuruza mada su optimalni rokovi sredinom ovog mjeseca.

- Parcele su uglavnom natopljene što onemogućava kvalitetnu pripremu zemljišta. Zemljište je hladno, temperatura u sjetvenom sloju je oko 10 stepeni što nije dovoljno za kvalitetno klijanje i nicanje - objasnio je Komnenović.

On je preporučo poljoprivrednim proizvođačima da ne žure i ne ubacuju sjeme u zemljište prije optimalnih uslova.

- Vremenske prognoze za naredne dane predviđaju padavine što će dodatno rashladiti zemljište. Stabilizacija vremenskih prilika očekuje se od 24. aprila - rekao je Komnenović.

On savjetuje proizvođačima da se konsultuju sa stručnjacima u vezi sa izborom FAO grupe hibrida kukuruza i da odabir prilagode vremenu sjetve.

Komnenović kaže da je u prijedorskoj regiji planirano da 15.000 hektara bude zasijano kukuruzom i oko 700 hektara sojom.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: