Solarni paneli na krovovima krajem ove ili početkom naredne godine | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Solarni paneli na krovovima krajem ove ili početkom naredne godine

Izvor: SRNA | Datum:14.04.2023.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je da je to preduzeće do sada primilo oko 4.900 zahtjeva građana za postavljanje solarnih panela na krovovima kuća i da očekuje da će taj projekat, koji je isplativ za građane, biti realizovan krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Petrović je rekao da su olakšali prijem zahtjeva i da je u početku potrebno samo donijeti potvrdu o vlasništvu brojila, navodeći da očekuje da će se početkom juna doći do prvog lota od 5.000 krovova.

- Potom je potrebno odabrati izvođače radova i ostalo što je neophodno za puštanje u rad tih `prozjumera` /proizvođača-potrošača/ po principu `ključ u ruke` - dodao je Petrović za Srnu.

On je istakao da je to isplativ projekat za građane, jer 25 godina neće morati da plaćaju struju, a nakon 10 godina otplate imaće 50 odsto vrijednosti solarne elektrane u svom vlasništvu.

- Tih 50 odsto solarne elektrane koje će građani platiti u 10 godina, sa fiksnom ratom, je manje od sadašnjeg prosječnog računa za struju. Ako je sadašnji račun prosječno 70 KM, građani će plaćati 10 godina 63 KM, bez plaćanja energije i mrežarine 25 godina i nema razloga da se ovo ne približi građanima koji će tako biti energetski nezavisni - rekao je Petrović.

On je napomenuo da projekat solarnih panela na krovovima kuća još nije realizovan jer potrošači u Srpskoj nisu osjetili energetsku krizu iz Evrope i smatraju da ništa ne moraju da ulažu, jer imaju povoljno snabdijevanje električnom energijom.

Prema njegovim riječima, tih 5.000 domaćinstava sa solarnim panelima na krovovima će proizvoditi novu električnu energiju u domaćem elektroenergetskom sistemu jednaku, na primjer, onoj koja se dobije iz solarne elektrane snage 25 megavata. 


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: