GRAD TREBINJE ĆE POMOĆI TURISTIČKOJ PRIVREDI DA ZADRŽI RADNU SNAGU | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

GRAD TREBINJE ĆE POMOĆI TURISTIČKOJ PRIVREDI DA ZADRŽI RADNU SNAGU

Izvor: Srna | Datum:28.04.2023.

Grad Trebinje će ove godine podržati direktno zapošljavanje u privredi, prije svega u turizmu, jer tu postoji deficit kadra i pomoći će da se u ovom sektoru zadrži radna snaga, izjavio je Srni načelnik gradskog Odjeljenja za turizam, zaštitu životne sredine i preduzetništvo Bojan Vučurević.
"Grad Trebinje će u ovoj godini preduzeti mjere kojima će pomoći subjektima iz turističke privrede, hotelijerima, restoraterima da zadrže radnu snagu. Plan je da pokušamo izvršiti par programa obuka za trenutno zaposlene i podržimo zapošljavanje novih lica u turističkoj privredi", rekao je Vučurević.

Prema njegovim riječima, ukoliko taj poziv ne realizuju do početka ljetne turističke sezone, u posljednjem kvartalu biće utrošena sredstva za to kako bi taj program obuka sproveli do Nove godine i pripremili novi kadar za rad u narednoj sezoni.

Vučurević je dodao da je turistički promet ove godine veći za 20 odsto u odnosu na prošlu, te da su zadovoljni dinamikom priliva od boravišne takse.

On je naveo da je u ovoj godini planiran javni poziv za samozapošljavanje lica koja se nalaze na Zavodu za zapošljavanje i aktivno traže posao i javni poziv za zapošljavanje kod poslodavaca.

"Po prvom pozivu imaćemo na raspolaganju 80.000 KM, a prema nastalim obavezama imamo budžetirano još 87.000 KM za pozive iz prethodnih godina", rekao je Vučurević.

On je naveo da će taj program trajati dvije godine, te da će korisnicima biti na raspologanju 60 odsto sredstava u tri tranše.

"Nakon prve godine poslovanja, ukoliko je prvi dio sredstava iskorišten na pravi način dobijaju 25 odsto i posljednja tranša će biti uplaćena po isteku druge godine poslovanja u iznosu od 15 odsto predviđenih sredstava", rekao je Vučurević, te dodao da će biti raspisan i javni poziv za zapošljavanje kod poslodavaca vrijedan 100.000 KM.

On je napomenuo da grad Trebinje nudi posebne uslove za one koji žele da se bave privredom i biznisom u gradu, dodajući da se u roku od 48 sati od prijema dokumentacije mogu registrovati samostalne preduzetničke radnje.

"Kada je riječ o izgradnji objekata, tu je povoljnost oslobađanje od nadoknada za rentu i uređenje zemljišta u iznosu od 25 odsto, odnosno čak i 99 odsto, a svi koji kupe gradsko zemljište da pokrenu biznis oslobođeni su plaćanja na grejs period od pet godina", kaže Vučurević.

On ističe da, osim poreza na dobit od 10 odsto koji je najmanji u regionu, Grad čini sve što je u njegovoj mogućnosti da se prikaže kao dobra šansa za potencijalne ulagače.

Vučurević je rekao da se trenutno radi na raščišćavanju prostora na lokalitetu Draženska gora gdje će biti opremljena prva slobodna zona u Trebinju i Republici Srpskoj, te da u skladu sa gradskim ekološkim planom neće biti dozvoljeno bavljenje "prljavim" industrijama, a još se ne može prognozirati kada će biti spremna za rad.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: