Oklješa: Procjena štete od afričke kuge svinja vršiće se u skladu sa tržišnim vrijednostima | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Oklješa: Procjena štete od afričke kuge svinja vršiće se u skladu sa tržišnim vrijednostima

Izvor: RTRS | Datum:15.07.2023.

Procjena štete od afričke kuge svinja vršiće se u skladu sa tržišnim vrijednostima, što znači da će se gledati cijena mesa u tom trenutku na tržištu, rekla je Dragana Oklješa, pomoćnik ministra poljoprivrede, za resor veterinarstva, gostujući u našem Jutarnjem programu.
 

- Ne treba postojati bojazan i svi koji su oštećeni ovom bolešću svinja, biće obeštećeni - naglasila je Oklješeva.

Posebni Pravilnik  koji se odnosi na naknadu štete vezano za sprečavanje širenja afričke kuge svinja, a koji se odnosi i na samu štetu na životinjama te primjenu svih zdravstvenih mjera kada je u pitanju dobrobit životinja i angažovanje svih materijalno tehničkih sredstava, stupio je na snagu od juče.

To je odlučeno na sjednici Vlade Republike Srpske, a kojoj je prethodila i sjednica Štaba za vanredne situacije, prva takva, od kada je zbog zaraze proglašena vanredna situacija u Bijeljini, Loparama i Ugljeviku. 

- Biosigurnosne mjere čini skup različitih mjera kako bi spriječili da bolest uđe u objekat. U kriznom centru izostala je komunikacija i konsultacija sa strukom - dodala je Dragana Oklješa.

Za sada je više od 5.000 svinja eutanizirano i ukopano.

- I dalje pratimo situaciju. Moramo naći pravac i strategiju, jedna od načina jeste i klanje svinja. Vidimo da zemlje u okruženju, ali i one razvijenije vode bitku sa afričkom kugom po 10 ili 15 godina. Poljoprivrednicima će biti podjeljena i dezinfekciona sredstva - poručila je Oklješa.

Proizvođači svinja poručuju da je njihova jedina želja da se što prije riješi plasman zdravih svinja.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: